Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství: Bělorusku máme co nabídnout, je potřeba běloruské a české podniky ve spolupráci nadále podporovat

6. 6. 2018 | MZe ČR

Prohlídkou Mezinárodního odborného veletrhu zemědělské techniky a chovatelství Belagro dnes ministr zemědělství Jiří Milek v Minsku zahájil pracovní cestu do Běloruska. Bude také jednat se svým běloruským protějškem Leonidem Zayatsem, společně se zúčastní jednání pracovní skupiny k česko-běloruské spolupráci v oblasti zemědělství a potravinářství.

„Bělorusko je, jako součást Eurasijské hospodářské unie spolu s Ruskou federací, Kazachstánem, Arménií a Kyrgyzstánem, pro Českou republiku perspektivním partnerem. Domnívám se, že je vhodné nadále podporovat zainteresované běloruské a české podniky a organizace v oblastech dvoustranné spolupráce, jako je budování farem pro chov skotu a živočišnou výrobu, oblast genetiky rostlin, plemenářství, semenářství a využívání moderních technologií v zemědělství a potravinářství,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Ministr v rámci cesty, která potrvá do 7. června, navštíví také společnost Belarus Minsk Tractor Works, rybí farmu a industriální komplex ALBA.

Ministerstvo zemědělství (MZe) se veletrhu Belagro, který se koná od roku 1991, účastní podruhé. V jeho státnku se představuje 10 českých společností. Jde zejména o společnosti zabývající se zemědělskou technikou a technologiemi, ale i výrobou alkoholických nápojů a sýrů a pěstováním ovoce.

Posledního ročníku veletrhu se zúčastnilo přes 500 vystavovatelů ze 17 zemí na výstavní ploše přes 50 tis. m2. Výstavu navštívilo 60 000 lidí z řad odborné i laické veřejnosti.

Mezi položky s nejvyšší hodnotou vývozu z ČR do Běloruska za rok 2017 se řadí potravinové přípravky, pivo, přípravky pro omáčky, mák, živý dobytek a přípravky k výživě zvířat. Nejvýznamnější dovozní položky jsou borůvky, potravinové přípravky, mák a živočišné tuky. Celkový agrární vývoz dosáhl v roce 2017 hodnoty 177 mil. Kč., dovoz se oproti roku 2016 mírně zvýšil na 18 mil. Kč.

 

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 6. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:29