Agris.cz - agrární portál

SZPI: Počet vinoték v Česku letos převýšil 6000

7. 6. 2018 | ČTK

Počet vinoték v Česku letos podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) převýšil 6000. Nepotvrdily se tak obavy o jejich zániku kvůli přísnějším pravidlům prodeje vína, která platí od loňského dubna. V Senátu to dnes při diskusi o dopadech novely vinařského zákona řekl vedoucí odboru kontroly vína SZPI Bronislav Pavelka.

"K žádnému propadu nedošlo," potvrdil náměstek ministra zemědělství Petr Jílek. Připomenul, že předloni bylo v Česku 4665 vinoték, loni 5704. Ke konci letošního května jich bylo podle Pavelky evidováno 6013 a navíc 1042 evidovaných prodejen sudového vína.

Novela podle nich také pomohla omezit falšování vína. Zatímco před dvěma lety inspekce zjistila 561 nevyhovujících vzorků vína ze zhruba 1500 kontrolovaných, loni jich bylo podle Jílka už jen 275. Letos byly podle Pavelky nevyhovující zatím pouze dva vzorky ze Slovenska. Nejnověji inspekce odhalila u společnosti z Dolních Bojanovic na Hodonínsku slovenské víno s nepovoleným přídavkem vody a cukru.

Novela vinařského zákona ukládá dovozcům vína umožnit inspekci do deseti dnů od dovozu kontrolu vzorků; dovozce víno nesmí odvézt z provozovny. Od začátku letošního roku pak není možné prodávat sudové víno jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem je i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Vinotéky, které prodávají víno jako sudové a které nebudou příjemcem nebaleného vína či výrobcem, musí používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, třeba láhve nebo bag-in-boxy.

Problémem podle Pavelky zůstává dovoz z Moldavska, odkud do Evropy často míří falšovaná vína. Pravidlům pro sudová vína budou podle Pavelky podléhat také aromatizované vinné nápoje s příměsí nějaké tresti, což vinaři také považují za podvádění.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:52