Meruňky na jihu Moravy uzrály o dva týdny dříve. Úrodu ovlivnila sucha střídaná krupobitím

Z jižní Moravy míří na pulty prodejců první meruňky. Rané odrůdy letos díky teplým jarním dnům uzrály o čtrnáct dnů dřív. Úroda ale bude podle ovocnářů průměrná, někde podprůměrná. Na vině je sucho, brzké odkvetení a také kroupy, které poničily část plodů.

Ve Velkých Pavlovicích začal sběr meruněk naplno. „Sklízíme ranou odrůdu pinkcot. Tu budeme sbírat asi celý týden,“ popsal sadař Jan Krejčiřík.

Odrůda pinkcot je odolnější vůči mrazům, a tak sadař čeká dobrou úrodu. Meruňky sklízí sám s rodinou, ale nabízí i samosběr. V nedalekém Kobylí nebo Velkých Bílovicích se sklizní ještě čekají, úrodu odhadují kvůli suchu spíš průměrnou.

Meruňky z moravských sadů už nabízejí i někteří prodejci na Zelném trhu v Brně. „Zájem je obrovský, lidé se na ně těšili. Je to vlastně první zboží, na které se zákazníci opravdu těší,“ řekla prodejkyně Monika Musilová.

Přitom cena za kilogram šplhá až k 90 korunám za kilo. Za meruňky přímo od sadaře ve Velkých Pavlovicích zaplatí zájemci od 25 do 45 korun.

Už koncem května konstatoval šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík, že je sklizeň posunutá zhruba o dva týdny. Pěstitelé už několik týdnů nabízejí třešně i jahody. Díky absenci jarních mrazíků by mohla být podle Ludvíka úroda průměrná, kvůli nedostatku vody ale hrozí, že plody budou malé a obchodní řetězce je nebudou chtít přijímat k prodeji.

Horké počasí by mohlo snížit také výnosy zeleniny, protože zpomaluje růst, varoval již dříve předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

 

Autor pes

zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info