Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 6. 2018

13. 6. 2018 | Agris

Nesázejte smrk, uschne. Na stranu ekologů se postavily i kraje a ministerstva

Kraje, ministerstva, Agrární komora a přes tisíc lidí písemně vyzvalo ministra zemědělství Jiřího Milka (za ANO), aby přepracoval návrh vyhlášky upravující skladbu lesů. Instituce i jednotlivci se připojili k volání ekologů po odolných, různověkých lesích nezaložených na smrkových monokulturách.

Začala sklizeň raných brambor. Podle ministra Milka české bramborářství potřebujeme pro naši krajinu i náš jídelníček

Plochy brambor pro výrobu škrobu stouply, dlouholetý pokles ploch polí s pozdními bramborami se podařilo téměř zastavit. Ministerstvo zemědělství (MZe) podporuje bramborářství prostřednictvím evropských i národních dotací.

Úroda meruněk bude letos na jižní Moravě asi mírně podprůměrná

Úroda meruněk bude na jižní Moravě letos podle aktuální situace v sadech mírně podprůměrná kvůli velmi krátké době květu a krátkému času na opylování. Myslí si to pěstitelé, které ČTK oslovila. V drtivé většině případů však budou mít i tak víc ovoce než v předchozích dvou letech, kdy úrodu poškodily jarní mrazy.

EU chce po ČR 7,5 miliardy za chyby v agrárních dotacích

Evropská unie chce po Česku sankci zhruba 7,5 miliardy korun za chyby v dotacích pro zemědělce. Uvedly to Hospodářské noviny (HN) na základě vyjádření ministerstva zemědělství. Podle Evropské komise, která je orgánem EU, Česko nedostatečně prověřovalo, zda se příjemci dotací aktivně věnují zemědělské výrobě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 13. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:35