Agris.cz - agrární portál

Inspekce zjistila dva případy klamání spotřebitele o druhu masa v kebabech

13. 6. 2018 | Potravinářská komora

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se kromě kontroly hygieny v provozovnách společného stravování zaměřuje také na správnou praxi značení nabízených pokrmů a aktuálně zjistila dva případy klamání prostřednictvím zavádějící deklarace o druzích masa v kebabech.

  • V provozovně Mitan Enez, Náměstí 1. května v Kuřimi, nabízel provozovatel v jídelním lístku pokrm s názvem „Döner kebab s telecím masem“, ze kterého inspektoři odebrali vzorek k laboratornímu rozboru pro určení druhu masa. Laboratorní analýzy prokázaly, že kromě masa hovězího, zde bylo obsaženo i maso krůtí a kuřecí.

Kontrolovaná osoba se tímto dopouštěla podávání zavádějící informace o potravině a inspekce provozovateli nařídila přeznačit pokrm tak, aby neuváděl spotřebitele v omyl.

  • V provozovně Ahura kebab, Hálka Pelánová, třída Osvobození 139, v Otrokovicích, byl na nabídkové tabuli a v jídelním lístku nabízen pokrm s názvem „Velký talíř jen maso“, u kterého obsluha spotřebitelům ústně deklarovala, že se jedná o maso hovězí.

U odebraného vzorku masa (část pokrmu typu kebab) byla laboratorně prokázána přítomnost hovězí, krůtí a kuřecí bílkoviny, přestože bylo spotřebiteli nabízeno jako maso hovězí.

Provozovateli bylo následně nařízeno opatření, aby neprodleně správně označil živočišný druh masa v blízkosti nabízení pokrmů a zamezil tak klamání spotřebitele.

S kontrolovanými osobami inspekce zahájení správní řízení o uložení pokuty a bude i nadále pokračovat v kontrolách značení pokrmů v provozovnách společného stravování.

 

 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal - referent mediální komunikace,tel.: + 420 542 426 613


Zdroj: Potravinářská komora, 13. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:13