Agris.cz - agrární portál

Osecká farma pozvala děti, aby ukázala, že zemědělství ještě žije

16. 6. 2018 | ČTK

Velká zemědělská firma z Oseku na Rokycansku pozvala do všech svých provozů děti z prvního stupně základních škol, aby jim ukázala, že práce na moderní farmě může být zajímavá a čistá. Připravila pro ně soutěže, ukázala techniku, předvedla dojení krav a učila poznávat plodiny. Třídenní akce má podle organizátorů zvýšit prestiž zemědělství. Prezentaci, kterou v regionu zatím jiná farma nedělá, připravovala společnost dva týdny, dětem se věnovalo deset pracovníků i ředitel. ČTK to řekla hlavní zootechnička Osecké zemědělské a obchodní společnosti Hana Roloffová.

"Popularita zemědělství je velmi nízká. Snažili jsme se dětem vysvětlit, že vyrábíme potraviny. Když vešly do kravína, tak si zacpávaly nos. Říkali jsme jim, že když to bude všem lidem smrdět, nebudeme mít co jíst," uvedla.

Venku si děti mohly prolézt traktor, procházely se s teletem na vodítku. "Fotky jim pošleme," uvedla Roloffová. Dodala, že byla překvapena znalostmi druháků z nezvěstické základní školy. Věděli například, že barvy známek na zvířatech odlišují pohlaví telete. "Za poslední roky jsem se mnohokrát setkala s tím, že si děti opravdu myslí, že jsou krávy fialové, ale tady to tak nebylo," řekla zootechnička.

Zájem škol z okolí Plzně o třídenní akci byl velký, každý den se jí zúčastnily desítky dětí.

Firma chce v budoucnu uspořádat odbornější akci pro dospělé. Osecká zemědělská se 68 pracovníky má až 900 dojnic a obhospodařuje 3600 hektarů. Ročně utrží mezi 130 až 140 miliony Kč, z toho polovinu z rostlinné výroby.

 

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:21