Agris.cz - agrární portál

Fond začne přijímat žádosti o podporu na zmírnění škod ze sucha

18. 6. 2018 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne v pondělí 18. června přijímat žádosti o dotace z mimořádného programu týkajícího se zmírnění škod způsobených suchem. Cílem podpory je částečná kompenzace za následky sucha v loňském roce. Nárok na odškodnění mají pěstitelé tržních a krmných plodin. Mezi žadatele budou rozděleny dvě miliardy korun. Fond to uvedl v dnešní tiskové zprávě.

Nárok na odškodnění mají pěstitelé, kterým se v důsledku loňského sucha snížila produkce plodin o více než 30 procent v porovnání s průměrem posledních tří let. Kompenzace jsou zaměřeny na nejvíce poškozené plodiny, jejichž minimální výměra je jeden hektar. Na rozmary přírody jsou připraveny národní dotace, které jsou plně hrazeny ze státního rozpočtu. Příjem žádostí končí 29. června.

Z tržních plodin jde o pšenici ozimou i jarní, ječmen ozimý, ječmen jarní, kukuřici na zrno, oves, žito, triticale, řepku, slunečnici, mák, cukrovou řepu a brambory. Z krmných plodin se dotace vztahuje na kukuřici (kromě kukuřice na zrno) a trvalé travní porosty ve vazbě na chov hospodářských zvířat.

Sucho podle materiálu, který na jaře schválila vláda, způsobilo loni škody až za 7,7 miliardy korun. Nejvíce postiženy byly obiloviny, olejniny, trvalé travní porosty a kukuřice. U brambor a cukrovky byla ztráta až pět miliard korun.


Zdroj: ČTK, 18. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:32