Agris.cz - agrární portál

Hony a lovy na historických fotografiích na zámku Ohrada

19. 6. 2018 | Národní zemědělské muzeum

Od 23. června budou na výstavě nazvané Hony a lovy … jaké to bylo v Národním zemědělském muzeu Ohrada k vidění reprodukce historických fotografií s tematikou myslivosti.

Díky fotografiím pořízeným do roku 1918 si návštěvníci mohou představit a zkoumat vývoj kultury myslivosti a organizaci lovů, ať už je to dobové oblečení nebo způsob vystupování dle postavení v tehdejší společnosti. „Výstava historických fotografií honů a lovů bude zajímavým oživením letošních Národních mysliveckých slavností. Přinese nejen srovnání se současností, mnohým také určitě připomene zážitky z myslivosti, které zůstávají napříč dobou stále stejně silné,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.

Fotografie na výstavu zapůjčil Pavel Scheufler, český historik fotografie, muzeolog, publicista a fotograf, který se v současné době věnuje především fotografii na území Rakouska-Uherska do roku 1918. Rozsáhlou sbírku historických fotografií založil už jeho dědeček ve 20. letech 20. století.

Vernisáž výstavy proběhne v rámci akce Národní myslivecké slavnosti, které se letos konají na loveckém zámku Ohrada 23. června.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. První muzejní sbírky loveckých trofejí a vycpanin zde byly umístěny již v roce 1842. Unikátem je Sallačova sbírka několika set exponátů paroží a souroží. Barokní zámek Ohrada nabízí také působivé interiéry, zejména hodovní sál vyzdobený barokními loveckými motivy a nábytkem z paroží. Každý rok připravuje muzeum několik výstav tematicky souvisejících se zaměřením pobočky.

Více na www.nzm.cz

 

Kontakt:

Ing. Jiří Houdek, ředitel pobočky Ohrada

Tel.: 724 996 626, jiri.houdek@nzm.cz

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství

Ohrada 17, 373 41  Hluboká nad Vltavou


Zdroj: Národní zemědělské muzeum, 19. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:40