Agris.cz - agrární portál

Ve městech je včelaření v módě. Úlů na střechách přibývá

22. 6. 2018 | Denik.cz

Chybí vám ve městě příroda a uvažujete proto o pořízení domácích mazlíčků? Pokud vám nestačí jedna kočka nebo pes, ale chcete přátele ze živočišné říše počítat rovnou na tisícovky, můžete si pořídit včely. Navíc – je to moderní a také tím můžete pomoci aspoň trochu vylepšit klesající počty včelařů v zemi.

Střešní úly se po vzoru zahraničí v Česku začaly objevovat zhruba před deseti lety, pořizují si je hlavně instituce a firmy. Jejich počet dlouhodobě roste, nyní jsou jich čtyři desítky. Polovina z nich je v metropoli.

„Včely mají střechy rády. Je tam slunce a teplo a mohu říct, že se jim na nich opravdu daří,“ řekl včelař Augustin Uváčik, který se o střešní včelstva stará. Pětici nových úlů včera instaloval na střeše budovy Státní veterinární správy (SVS).

„Navýšit alespoň trochu počty včelstev v centru Prahy chápeme jako prospěšný a zároveň symbolický počin,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Veterinární“ včelstva ovšem patří Státnímu veterinárnímu ústavu. Jeho odborníci na nich budou zkoumat kvalitu medu z pylu rostlin z centra města včetně přítomnosti těžkých kovů a pesticidů.

Své vlastní včely již mají třeba Národní zemědělské muzeum nebo některé hotely, které vlastní med využívají k přípravě pokrmů pro své hosty.

Úly najdete i na střeše budovy České filharmonie. „Zrovna jsme tam vytáčeli med, stočili jsme ho téměř metrák,“ poznamenal Uváčik. Zkušený včelař se ale v Praze o včelstva stará také lidem ze showbyznysu nebo vysoce postaveným manažerům. „Těm ale nejde jen o med, o užitek. Chodí si ke včelám odpočinout, je to pro ně příjemný relax,“ konstatoval.

Chovu včel se nyní v Česku věnuje necelých 55 tisíc lidí, před čtvrtstoletím jich bylo asi o 20 tisíc více. Běžný včelař se tomuto pracovitému hmyzu věnuje pro radost, má 10 až 15 včelstev. Včelaření se ale opět zvolna stává módní záležitostí, často láká mladé lidi. „Mezi začínajícími včelaři jsou však i ti, kteří jdou do důchodu a konečně si splní svůj dětský sen,“ dodal Uváčik.

Podle statistiků v Česku loni bylo celkem 638 tisíc včelstev, rekord byl 771 tisíc včelstev v roce 1990. V roce 2016 průměrný Čech spotřeboval 0,9 kilogramu medu, o polovinu více než v roce 2006.

Autor: Jiří Janda


Zdroj: Denik.cz, 22. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:52