Agris.cz - agrární portál

Farmářské trhy na Vysočině někde drží řemeslná výroba

25. 6. 2018 | ČTK

Farmářské trhy na Vysočině se v některých městech konají už osmý rok. Podle prodejců zájem lidí nakupovat na nich mírně opadá. Pro některé regionální výrobce ale stále představují místo prodeje až poloviny jejich produkce. Nejstabilnější návštěvnost mají trhy v Novém Městě na Moravě na Žďársku. V Telči na Jihlavsku k nim museli zase kvůli nezájmu ze strany prodejců přidat i řemeslný trh. O odbyt se v Telči starají především turisté. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od pořadatelů farmářských trhů a prodejců.

Novoměstské farmářské trhy pořádá Horácké muzeum. Konají se celoročně v měsíčních nebo čtrnáctidenních cyklech. V letní sezoně přijíždí asi dvacítka prodejců, přes zimu méně, řekla Alice Hradilová z Horáckého muzea. Trhy podle ní pravidelně navštěvují stovky lidí, v době městských slavností jde návštěvnost do tisíců. Vyhledávají třeba trubičky, které peče rodinná firma Jiřího Janečka z obce Koroužné na Žďársku. Patří mezi ty, pro které je odbyt na farmářských trzích důležitý. Nespoléhá ale jen na Vysočinu, ale jezdí prodávat i do Brna. Zatímco návštěvnost v Novém Měst hodnotí jako stabilní, možná i stoupající, zájem lidí o trhy v některých brněnských částech upadá. "Řada organizátorů s tím má problém, přemýšlejí, zda vůbec další pořádat," řekl Janeček.

Asi šest let jezdí na farmářské trhy také Petr Blaha, který má v obci Sněžné na Žďársku bezlepkovou výrobu. Zájem lidé podle něho v čase spíš klesá. Na prodeji na trzích ale není závislý a na některé se mu podle jeho slov ani nevyplatí jezdit.

V Telči na Jihlavsku se konají trhy jednou měsíčně. Pořádá je už osm let mikroregion Telčsko. Udržet se je snaží rozšířenou nabídkou o řemeslné výrobky. Prodejců s potravinami bylo obvykle jen deset. Nyní na trhy pravidelně přijíždí přes dvacet prodejců. Nejmenší zájem prodávat na farmářských trzích mají podle zkušeností pořadatelů zpracovatelé masa. Dvě třetinu tržeb dělají turisté, odhadli prodejci.

Jednou měsíčně od května do října jsou farmářské trhy i v Havlíčkově Brodě, kde je pořádají Technické služby společně s městem. Převažuje na nich nabídka základních potravin a sezónního ovoce a zeleniny obvykle od dvaceti až třiceti prodejců.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:50