Agris.cz - agrární portál

Čína bude dovážet francouzské hovězí, obě země podepsaly dohodu

26. 6. 2018 | ČTK

Peking a Paříž podepsaly dohodu o dovozu francouzského hovězího do Číny. Informovala o tom agentura Reuters. Čína loni zrušila embargo, které zavedla před dvěma desítkami let kvůli propuknutí choroby BSE, zvané nemoc šílených krav.

Druhý největší importér hovězího masa na světě loni dovezl podle údajů své celní správy téměř 700.000 tun hovězího za zhruba 3,3 miliardy dolarů (73 miliard Kč). Objem dovozu se navíc meziročně zvýšil o 20 procent. Ještě než do Číny první hovězí z Francie doputuje, musí ale Peking udělit jednotlivým zpracovatelským podnikům certifikáty.

Čínský premiér Li Kche-čchiang po podpisu dohody uvedl, že umožní čínským spotřebitelům vbrzku konzumovat kvalitní francouzské hovězí a další zemědělské výrobky. Jeho země je prý ochotna dále otevřít svůj trh, podrobnosti ale nesdělil.

Čína v posledních letech uvolňuje dlouhodobá dovozní omezení na hovězí, protože místní střední třída přišla na chuť hovězím steakům a žebírkům, připomněla agentura Reuters.

Čína i Evropská unie nyní vedou obchodní spory se Spojenými státy. Čína se s EU podle Reuters snaží sladit postup, aby se mohly společně postavit proti politice USA označované Pekingem za protekcionismus.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:27