Agris.cz - agrární portál

Ve Zlínském kraji mírně klesl počet ovcí, končí starší chovatelé

26. 6. 2018 | ČTK

Ve Zlínském kraji meziročně mírně klesl počet ovcí. Zatímco loni jich na začátku dubna měli chovatelé v regionu 23.454, letos to ve stejném období bylo 22.744 zvířat. Za pokles může ukončení některých chovů staršími chovateli, které mladší kolegové nahrazují pouze pozvolně, řekl ČTK na Ovčáckém dni v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku předseda Svazu chovatelů ovcí a koz pro Zlínský kraj Pavel Slovák.

Chov ovcí v regionu přesto považuje za stabilní. Ve Zlínském kraji je podle něj aktuálně registrováno 126 chovatelů ovcí. "Chovatelé většinou ovce chovají z titulu údržby krajiny. Zvlášť tady na Valašsku jsou oblasti, kde to je ideální," uvedl Slovák.

Podle předsedy Okresní agrární komory Valašska Jindřicha Šnejdrly navíc neustále roste zájem o skopové a jehněčí maso. K propagaci jeho konzumace přispívají mimo jiné akce, jako je právě Ovčácký den. "Je to velmi dietní a kvalitní maso, které obsahuje celou řadu velmi pozitivních prvků. Nemá tolik tuku jako vepřové," řekl Šnejdrla. Naopak poptávka po ovčím mléku a vlně je prý v posledních letech spíše okrajovou záležitostí.

Kromě chovatelů ze Zlínského kraje dnes do Rožnova pod Radhoštěm přijeli také manželé Teichmannovi z nedalekého Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Ovce plemene romney marsh chovají deset let, za tu dobu se jejich stádo rozrostlo z deseti na 120 zvířat. "Letos se nám narodilo 55 jehňat," řekla ČTK chovatelka Lada Teichmannová.

Rodinná farma hospodaří na zhruba 20 hektarech půdy, kde ovce spásají trávu. Zvířata jejich majitelé chovají také na maso, které od nich odebírají stálí zákazníci. Využívají i ovčí vlnu. "Zpracovávám si ji sama mokrým plstěním. Vyrábím z ní klobouky, vložky do bot, pastevecké hučky, papuče, tašky a šály," uvedla Teichmannová.

Počet ovcí se v tuzemsku začal prudce snižovat po pádu socialismu v roce 1989, souviselo to se změnami v zemědělství. Od přelomu tisíciletí však šla čísla téměř nepřetržitě nahoru. Zatímco v dubnu 2001 evidovali statistici v regionu pouze 7457 ovcí, nyní je jejich počet více než trojnásobný. Více ovcí než ve Zlínském kraji je v České republice jen v Jihočeském kraji a v Praze a Středočeském kraji, které jsou hodnoceny společně. V zemi žilo v chovech k 1. dubnu letošního roku 218.915 ovcí.

 

Viktor Chrást mal


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:24