Agris.cz - agrární portál

Alika investovala deset mil.Kč do haly a linky na pražení oříšků

29. 6. 2018 | ČTK

Největší tuzemský výrobce pražených oříšků, sušeného ovoce a slaných snacků Alika investoval ve svém výrobním areálu v Čelčicích na Prostějovsku deset milionů korun do nové haly s horkovzdušnou pražící linkou. Díky této investici Alika posílila výrobu bez pražení na oleji. Zpracování plodů tak bude šetrnější, řekla dnes ČTK ředitelka společnosti Alika Jana Kremlová.

"Pražící linku jsme vybrali na mezinárodním veletrhu Anuga. V České republice na ní provádíme unikátní výrobu, protože ji nekontaminujeme žádnými dalšími alergeny. Díky tomu můžeme vyloučit křížovou kontaminaci alergeny jiných ořechů a nedochází tak k zužování počtu potenciálních zákazníků," uvedla Kremlová.

Nová pražící linka je podle Kremlové pohodlnější pro obsluhu a omezila noční a sobotní směny. Alika díky desetimilionové investici bude moci dodávat své výrobky novým zákazníkům a zvýší produktivitu práce.

Součástí vybavení linky je speciální detektor, který rozpozná případné nežádoucí částice v produktech. "Před cestou ke spotřebiteli je každý výrobek kontrolován metal detektorem, který je u každé balící linky jako součást výstupní kontroly kvůli zajištění zdravotní bezpečnosti potraviny," dodala Kremlová. Firma Alika plánuje další investice například do robotické linky na paletizaci průmyslového balení svých produktů.

Společnosti Alika v účetním roce 2016/2017 do konce loňského března klesly po několika předchozích růstových letech tržby. Zatímco v roce 2015/2016 firma utržila rekordních 518 milionů korun, tak o rok později se její tržby snížily o čtyři procenta na 497 milionů korun.

Alika ale v účetním roce 2016/2017 navzdory poklesu tržeb zvýšila svůj zisk, a to z 2,8 milionu korun v roce předchozím na 5,5 milionu korun. Firmě vzrostl čistý zisk i v účetním roce 2015/2016. V předchozím roce zisk Aliky kvůli intervencím České národní banky a následnému oslabení koruny klesl takřka na nulu, protože firma vykázala značné kurzové ztráty.

Alika ročně vyrobí několik tisíc tun zboží. Téměř třetinu tržeb společnost Alika v účetním roce 2016/2017 získala z prodeje arašídů. Na kešu ořechy připadlo 14 procent a na madle 12 procent tržeb. Desetinu tržeb firmy tvořily příjmy z prodeje máku. Společnost prodává také například lísková jádra, pistácie, sušené švestky a různé tyčinky.

Vývoz společnosti Alika se každý rok zvyšuje a firma exportuje už zhruba třetinu produkce. Hlavní část exportu míří na Slovensko, do Německa, Polska, Rakouska a Nizozemska.

V posledních letech klesá podíl obchodních řetězců na tržbách firmy Alika. Zatímco dříve činil 70 procent, loni na jaře byl zhruba 30 procent. Mezi hlavní odběratele z obchodních řetězců patří společnosti Makro, Kaufland, Ahold a Globus. Značnou část produkce od společnosti Alika odebírají pekařské velkoobchody i regionální obchodní sítě.

Společnost Alika založily v březnu 1992 dvě fyzické osoby. Firma původně neměla zaměstnance, nyní má stovku pracovníků a její nabídka čítá přibližně 290 druhů výrobků.

 

Petr Běhal kš


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 18:35