Agris.cz - agrární portál

Ždárský úřad vyzval vlastníky lesů k větší kontrole kvůli kůrovci

3. 7. 2018 | ČTK

Městský úřad ve Žďáru nad Sázavou vyzval vlastníky lesů, aby porosty kontrolovali častěji. Kůrovec se kvůli teplu množí rychleji než jindy i v této výše položené části Vysočiny a stromy napadené škůdcem se obtížněji poznávají. Lesy je potřeba kontrolovat v co nejkratších intervalech, po týdnu, nejvýše za deset dní, řekl ČTK Jaroslav Doubek z městského odboru životního prostředí. Za nedostatečnou péči o lesy už odbor rozdal desítky pokut.

"Situace se neuklidňuje, spíš naopak, vzhledem k tomu, že léto začalo o měsíc dřív než obvykle," řekl Doubek. Uvedl, že na Žďársku bude mít letos kůrovec zřejmě tři generace místo obvyklých dvou. "V tuhle chvíli vyletuje první generace," řekl. Nemocné stromy dřív stačilo poznat z větší dálky podle rezavějících korun. Teď mohou být kůrovcem zcela napadené stromy ještě pořád zelené, protože na atak nestačí reagovat.

Vlastník lesa musí zajistit pokácení nemocného stromu i jeho ošetření - buď ho pracně zbavit kůry nebo použít k tomu určené chemikálie. Doubek upozornil na to, že od června nestačí pouhý odvoz dřeva z lesa. Ošetření kmene je nutné, aby se kůrovec při transportu klád dál nešířil. Ždárský odbor sleduje území 46 obcí s více než 20.000 hektary lesa.

Společnost Kinský sídlící ve Žďáru nad Sázavou se stará o 5780 hektarů lesů v nadmořské výšce od 500 po 810 metrů na Žákově hoře. "Vývoj kůrovce je urychlený, tři generace můžeme očekávat stoprocentně," potvrdil lesní rada Miroslav Matoušek. Největší starosti teď má s lesy na rašelinných pozemcích, které jsou hodně vyschlé. Ve vyšších nadmořských výškách je situace lepší, ale i tam je potřeba lesy neustále procházet a hlídat. "Pro personál je to náročné," řekl.

Těžba dřeva v lesích Vysočiny se podle statistiků už vloni zvýšila o čtvrtinu na 1,868 milionu metrů krychlových a byla nejvyšší za několik let. Objem vytěženého dřeva poškozeného hmyzem se v kraji v meziročním porovnání více než zdvojnásobil, škodil i vítr. Nejpoškozenější v kraji jsou lesy Třebíčska. Dřeva je přebytek a podle lesníků je velký problém najít odbyt.

 

Věra Stejskalová dr


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 03:17