Agris.cz - agrární portál

Výrobci mraženého pečiva Profrost loni klesly tržby i zisk

4. 7. 2018 | ČTK

Akciové společnosti Profrost, která v Prostějově vyrábí hluboce mražené pečivo pro obchodní řetězce, loni mírně klesly tržby na 428,2 milionu korun z 430 milionů korun v roce 2016. Její zisk se snížil z 66,2 milionu korun v roce 2016 na 57,46 milionu korun. ČTK údaje získala z výroční zprávy společnosti Profrost, která patří do skupiny Agrofert.

"Na straně nákladů ovlivnilo zisk zejména navyšování částek na opravy a údržbu strojů, dále náklady na pracovní agentury a kurzové ztráty," uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva společnosti Profrost Simona Sokolová. Firma loni díky příznivým cenám uspořila za energie. Na druhou stranu ale vzrostly její osobní náklady kvůli situaci na trhu práce, který se vyznačuje nízkou nezaměstnaností.

Většinu produkce, která zahrnuje zhruba pět desítek druhů pečiva určeného k dopečení, společnost dodává obchodním řetězcům. V Česku loni firma Profrost prodala zmražené pečivo za 380 milionů korun a do zahraničí exportovala zboží za 49 milionů korun. Hlavním exportním trhem je Slovensko. Společnost Profrost v roce 2017 zaměstnávala v průměru 155 lidí.

Podnik Profrost loni vyráběl ve čtyřsměnném provozu na všech výrobních linkách. "Na konci roku 2017 byla dokončena významná investice, kterou představovala přístavba budovy a výstavba 4. výrobní linky," uvedla Sokolová. Nová výrobní linka zvýšila výrobní kapacitu prostějovského podniku a zároveň umožnila rozšířit sortiment výrobků. Hodnota této investice nebyla zveřejněna.

V podniku byly v předchozích letech postupně instalovány tři výrobní technologie, které mohou měsíčně zpracovat až 1000 tun mouky. Naposledy v roce 2012 společnost Profrost v Prostějově zkolaudovala přístavbu výrobní haly a novou administrativní budovu za 63 milionů korun.

Společnost Profrost byla v Prostějově založena v roce 2006 a výrobu hluboce mraženého pečiva zahájila o rok později. Prostějovský závod společnosti Profrost je podle vedení firmy nejmodernější továrnou svého druhu ve střední Evropě. Podstatou výroby mraženého pečiva je jeho šokové zmrazení při teplotě asi minus 33 stupňů Celsia. Trvanlivost je podle informací firmy mezi šesti až devíti měsíci.


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:50