Agris.cz - agrární portál

V kuřecím kebabu z hradeckého bistra byl zlatý stafylokok, potvrdili hygienici

4. 7. 2018 | ČT 24

Otravu desítek lidí v královéhradeckém bistru s rychlým občerstvením způsobil zlatý stafylokok. Prokázaly to výsledky veškerých laboratorních rozborů, uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. Počátkem června po požití tortilly s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v nemocnici.

„Jednalo o akutní otravu z potravin, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu. Ta byla způsobena kmenem zlatého stafylokoka s produkcí střevního jedu,“ upřesnila Veronika Krejčí.

Zlatý stafylokok je bakterie, která lidem může způsobit řadu zdravotních komplikací. Jeho projevy můžou být různé, a to podle toho, jakou část těla napadne infekcí. Může se jednat o rýmu, horečku, bolesti v krku, mdloby nebo střevní problémy.

Zlatý stafylokok bývá také původcem potravinových otrav. Pokud jídlo není dostatečně tepelně upravené, může v něm stafylokok produkovat toxin, který způsobuje otravu. Ta se projevuje silnými průjmy a křečemi v břiše.

Otravu vyšetřuje policie

Krajská hygienická stanice podle své mluvčí nyní zpracovává podklady pro policii. Ta případ vyšetřuje jako podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

„Ve věci do současné doby nepadlo žádné rozhodnutí ani změna právní kvalifikace. Stále shromažďujeme informace, které nás přivedou k objasnění věci a případné míře zavinění konkrétní osobou, či osobami. Do současné doby nebyl nikdo obviněn,“ uvedl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

Vyšetřovatelé jsou podle něj v úzkém kontaktu s pracovníky krajské hygieny. Zatím mají policisté k dispozici dílčí informace. Až obdrží od hygieniků kompletní výsledky, vyhodnotí je a na řadu přijdou i výslechy zúčastněných lidí.

Bistro uzavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici uzavření provozovny potvrdili, její otevření bude podléhat souhlasu Krajské hygienické stanice.

 

Autor Tereza Volfová, kaš

zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 4. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 13:39