Agris.cz - agrární portál

V jižních Čechách začaly žně, výnosy jsou až o čtvrtinu nižší

5. 7. 2018 | ČTK

V Jihočeském kraji začaly žně. Stroje vyjely o 14 dní dříve, než bývá zvykem. Podle prvních posečených hektarů budou výnosy i kvalita zrna nižší, z velké části kvůli suchu. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Výnosy jsou někde až o čtvrtinu nižší. Vzhledem k příznivé předpovědi počasí lze tento týden očekávat v jižních Čechách rychlý rozjezd žní.

"Do ozimých ječmenů vjíždějí sklizňové mlátičky o čtrnáct dní dříve než obvykle. Bohužel, již první posečené hektary potvrzují předpoklad negativního dopadu 'výhňového' jara na množství i kvalitu zrna. Obilí kvůli nedostatku vody redukovalo odnožování, tedy počet i velikost klasů. V některých lokalitách během dubna až května napršela jen třetina průměrného objemu srážek. V kombinaci s nadprůměrným teplem to bylo smrtící životní prostředí v nejnevhodnějším vegetativním období zejména pro jařiny, luskoviny a mák na lehčích půdách," uvedla Šťastná.

Sklizeň již zahájilo zemědělské družstvo Opařany na Táborsku. Je to zhruba o týden dříve než normálně, řekl dnes ČTK předseda představenstva Vlastimil Procházka. Zatím - podle sklizených ploch - má družstvo výnosy o 25 procent nižší oproti běžným průměrným výnosům.

"U ječmene je to způsobené suchem, že je nižší objemová hmotnost. Celkově je výnos snížený suchem, takže i kvalita zrna je horší, protože nedosahuje kvalitativní parametry, co se týká objemové hmotnosti. Tržby budou snížené nejen množstvím, ale i kvalitou, výnos je snížený o 25 procent, tržby můžou být snížené ještě víc," řekl Procházka. Opařanské družstvo hospodaří na 4700 hektarech, z toho je 3200 orná půda, ječmen pěstují na 150 hektarech.

Ačkoli se v roce 2017 sklizňové plochy v kraji rozšířily, loňská produkce obilovin jihočeských zemědělců byla v porovnání s úrodou předchozího roku o sedm procent a o 53.000 tun nižší. Uvedl to Český statistický úřad. Obilovin se v jižních Čechách loni sklidilo 698.692 tun na ploše 134.950 hektarů. Výnos byl 5,18 tuny na hektar, meziročně klesl o více než půl tuny.


Zdroj: ČTK, 5. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:54