Agris.cz - agrární portál

Podezření z otrav houbami je více než loni. Jezte, co znáte, nabádají odborníci

9. 7. 2018 | ČT 24

Kvůli podezření z otrav houbami už letos volalo toxikology 82 lidí. To je zhruba o čtyřicet procent více než za stejné období loňského roku. Odborníci nabádají, aby houbaři sbírali pouze ty druhy, které bezpečně znají, a i u takových dávali pozor na čerstvost a dostatečnou tepelnou úpravu.

I když hlavní houbařská sezona bývá až v září, na některých místech v Česku začaly růst houby už na konci června. „Zejména po 20. červnu houby zareagovaly a rozrostly se celkem pěkně, ale jen v některých částech území, zejména to byly jihozápadní Čechy, částečně Vysočina a jihovýchodní Morava,“ uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Možná i kvůli dřívější úrodě se Češi obrací na toxikology kvůli houbám častěji než loni. „Měli jsme zatím celkem 82 dotazů na houby,“ potvrdila lékařka Toxikologického informačního střediska Hana Farná. Za stejné období loňského roku jich středisko eviduje pouze 58.

Letos podle ní šlo v některých případech jen o podezření na otravu, například kvůli střevním potížím po konzumaci zkažených hub. Časté jsou také dotazy rodičů, jejichž dítě ze zvědavosti snědlo houbu, kterou utrhlo třeba někde v trávě.

Víte, co jíte?

Jaroslav Landa připomíná, že mezi nejjedovatější houby, které v Česku rostou, patří muchomůrky. „Mezi nimi zvláště muchomůrka zelená a její bílé formy či muchomůrka jízlivá,“ upřesnil. „Mezi nebezpečně jedovaté houby lze také řadit několik rodů lupenatých hub, jsou to zejména pavučince, vláknice, závojenky a další,“ doplnil seznam, který by houbaři neměli ignorovat.

Podle odborníků jsou otravy houbami totiž často naprosto zbytečné. „Stačilo by jen dodržovat zásadu, že sbíráme jen ty houby, které bezpečně známe. Dále je nutno mít na paměti, že otravy mohou způsobit i houby jedlé, pokud jsou nedostatečně tepelně upravené nebo zkažené,“ upozornila Hana Farná.

Pokud má i přesto člověk podezření, že snědl jedovatou houbu, měl by bez váhání kontaktovat lékaře nebo Toxikologické informační středisko. „Po jejich doporučení pak vyvolat zvracení, vzít deset i více tablet aktivního uhlí. Před cestou do nemocnice zajistit vzorky hub: zbylé houby, popřípadě zbytky pokrmu, v nejhorším případě i zvratky,“ popsala další postup Farná.

FAKTA

Co dělat při akutní otravě?

  • zavolejte na nonstop linku Toxikologického informačního střediska: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02

  • připravte si přesné informace o nehodě

  • uveďte jméno, rodné číslo a zdravotní pojišťovnu

  • (zdroj: TIS)

 

AUTOR Tereza Volfová

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 9. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:59