Agris.cz - agrární portál

Včelaři na Vysočině budou mít letos méně tmavého lesního medu

9. 7. 2018 | ČTK

Včelaři na Vysočině budou mít letos méně tmavého medu. V lesích podle nich není moc medovice a snůška ve včelstvech pomalu končí. Lépe dopadli u prvního světlého medu z nektaru květů stromů či z řepky. Produkce medu se podle ankety ČTK v kraji liší místo od místa, poznamenalo ji sucho. Ceny medu se podle oslovených včelařů nemění, za kilogramovou sklenici od chovatele lidé platí okolo 140 korun.

Podle odhadu Pavla Kalába, který včelaří u výše položeného Nového Města na Moravě, je medu proti loňsku zatím slabá polovina. "Teď čekáme na medovicový med, ale zatím se to nejeví," řekl. Podotkl, že všechno začalo kvést brzo a najednou, ale včelstva ještě nebyla v plné síle, protože předtím byla dlouho zima. "Když zesílila a včel bylo v úlech hodně, všechno odkvetlo. Od té doby vlastně žádná snůška není," uvedl Kaláb. V půdě je málo vlhkosti a rostliny podle něj kvetly i bez nektaru.

"Květový med nějaký byl, horší je to s tmavým lesním medem. Snůška už končí," řekl Luboš Nosek ze včelí farmy v Kostelní Myslové na Jihlavsku. Spolu se synem má 135 včelstev.

Včelař Tomáš Vorlíček z Třebíčska, který se stará o 60 včelstev, je celkem spokojen s množstvím medu z prvního vytáčení počátkem června. "To bych řekl, že byl takový dobrý průměr," uvedl. Druhý med bude vytáčet v příštím týdnu. Předpokládá, že toho bude asi o třetinu méně než obvykle. "Myslím, že je to dané tím suchem. Když odkvetou ovocné stromy a řepka, tak není žádný zdroj snůšky," řekl. Druhá snůška byla podle něj nižší i v předchozích suchých letech. V lesích je málo medovice, tedy sladké tekutiny vylučované mšicemi a jiným hmyzem, kterou včely zpracovávají na tmavý med.

"Tmavý med zatím není, to se teprve ještě uvidí, květový jak kde," řekl Jiří Urban ze včelařské farmy ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, která má 160 včelstev. Podotkl, že sezona končí v polovině měsíce. "Medníky se teprve budou sundávat, tak záleží, co tam ještě bude," uvedl. Celkově produkci medu zatím hodnotí jako slabě podprůměrnou.

Na Vysočině bylo loni podle statistik Českého svazu včelařů zhruba 4800 chovatelů včel, zjara se starali o 40.800 včelstev. Za minulou sezonu vykázali produkci 1089 tun medu. Největší část včelařů má do pěti včelstev. Chovatelů s více než 100 včelstvy bylo na Vysočině loni 21. Od příštího roku se ve včelařství mohou lidé v kraji také vzdělávat. Otevření učebního oboru Včelař připravuje Škola ekonomiky a cestovního ruchu v Jihlavě.

vst gcm


Zdroj: ČTK, 9. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:49