Agris.cz - agrární portál

Vydatný déšť v Beskydech a Jeseníkách rozvodnil řeky a zaplavil sklepy

19. 7. 2018 | ČT 24

Na horách na severu a severovýchodě Moravy a Slezska od středy trvale a vydatně prší. Extrémní srážky panovaly na Frýdecko-Místecku, kde se zvedly hladiny několika toků a vytopilo několik sklepů. Problémy dělá také silný vítr, hasiči museli odstraňovat spadlé stromy a větve.

Hasiči na několika místech odčerpávali vodu ze sklepů a čistili ucpané kanály. Celkem od středečního rána do večera zasahovali v souvislosti s počasím padesátkrát, sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„Pády stromů zatím nezpůsobily větší škody, v několika případech se ale opřely o elektrické vedení,“ řekl mluvčí. Více než polovina zásahů se do 21:00 odehrála v okrese Frýdek-Místek, o zbytek se podělily Bruntálsko, Karvinsko, Ostravsko a Novojičínsko. V okrese Opava nemuseli hasiči do 21:00 vyjet ani jednou.

„Například v ostravské Horní Lhotě jsme po poledni odstraňovali dvě nebezpečné vrby. Dvě jednotky hasičů zase vytahovaly osobní automobil Audi, který skončil v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat,“ řekl Kůdela.

Dodal, že večer se situace s nepříznivým počasím viditelně uklidňovala. Další vlna vydatného deště směřovala ale do Moravskoslezského kraje z Polska. Během středy dosahovaly některé toky v kraji prvního či druhého stupně povodňové aktivity. 

 

Autor jh, mas

zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 19. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:54