Agris.cz - agrární portál

Cenu Jihočeská regionální potravina získalo sedm výrobců

20. 7. 2018 | ČTK

Sedm výrobců získalo dnes na Selských slavnostech v Holašovicích cenu Regionální potravina Jihočeského kraje 2018. Ocenění mají zvěřinová klobása, ovčí sýr, pivo i karamelový řez. O cenu soutěžilo 67 produktů od 20 výrobců. ČTK to dnes oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Libor Novák z Hlincovy Hory na Českobudějovicku získal cenu za šunku, firma Zefa Volary za zvěřinovou klobásu, statek Horní Dvorce na Jindřichohradecku za ovčí gouda archivní sýr, rodinná farma Výrov na Prachaticku za kozí jogurtové mléko a med. Pekařství MPM z Lomnice nad Lužnicí má cenu za rybářský chléb a za karamelový řez, Zámecký ovocný lihovar Blatná za Sládkovo sváteční speciální světlé čtrnáctistupňové pivo a firma Tilapia z Tábora za uzený filet. Farma Výrov, statek Horní Dvorce i pekařství MPM bodovaly i v loňském ročníku soutěže.

"O logo se soutěžilo v devíti kategoriích. Největší zájem byl o masné výrobky tepelně opracované, neobsazená zůstala kategorie ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě," uvedla Nováková. Ceny předávali ministr zemědělství Miroslav Toman i jihočeská hejtmanka Ivana Stránská (ČSSD).

Značka Regionální potravina se uděluje letos podeváté nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství, SZIF značku spravuje. Nyní má značku 529 produktů ze 13 krajů. O úspěchu rozhoduje podle Novákové vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradičnost nebo inovativnost.

vkc hj


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:10