Agris.cz - agrární portál

Vinaři letos vysadili 178 hektarů nových vinic

23. 7. 2018 | ČTK

Vinaři letos v Česku vysadili 178 hektarů nových vinic. Celková plocha vinic, z nichž se sklízí hrozny určené pro výrobu vína, tak vzrostla na 18.125 hektarů. Vyplývá to z údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, který výsadbu nových vinic povoluje.

"Úřad letos přijal 194 žádostí na celkovou výměru 226 hektarů, to znamená překročení stanovené kvóty o 48 hektarů," řekla ČTK mluvčí úřadu Ivana Kršková. Povolit bylo možné pouze výsadbu 178 hektarů. Evropská unie povoluje od roku 2016 zvyšovat rozlohu tuzemských moštových vinic, jejichž hrozny slouží pro výrobu vína, o jedno procento. V příštím roce tak bude možné osadit novými vinicemi 181 hektarů.

Většina žádostí o výsadbu letos přišla z Moravy, jen deset žadatelů chtělo sázet v oblasti Čechy. Plná třetina žadatelů byla z podoblasti slovácké, třetina z velkopavlovické.

Větší pěstitelé, kteří chtějí své vinice rozšířit, je potýkají s dostupností větších ploch vhodné půdy. "Je problém, kde vinice vysadit. Na jižní Moravě se často setkáváme s tím, že není možné dohledat všechny majitele pozemků v půdním bloku, který by byl pro vinici vhodný,“ konstatoval Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR, která sdružuje nejvýznamnější tuzemské vinaře. Na jeden hektar půdy často připadá i několik desítek vlastníků a pěstitel musí získat souhlas s užíváním pozemku a s výsadbou vinice od každého majitele zvlášť.

Větší ucelená plocha vinice snižuje dobu návratnosti investice do výsadby nové vinice, který stojí řádově milion korun na hektar. Hrozny vhodné pro výrobu vína ale vinař sklidí obvykle až za čtyři roky.

Členové Vinařské unie letos vysazovali nejčastěji odrůdy pro moravský region typické například Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Pálavu či Veltlínské zelené.

Vinařství Château Valtice naopak plánuje díky letošní výsadbě otestovat méně obvyklé odrůdy. "Již před několika lety jsme vysadili odrůdy Cabernet Franc nebo Petit Verdot, patřící historicky spíše do jižních evropských vinařských oblastí. V letošním roce jsme si vysadili i několik hlav odrůdy Tempranillo, Malbec, Carmenere nebo Syrah,“ uvedl David Šťastný, ředitel pro strategii a marketing Château Valtice.

ska jpt


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:10