Agris.cz - agrární portál

Heinekenu klesl provozní zisk, akcie kvůli maržím oslabují

1. 8. 2018 | ČTK

Nizozemské pivovarnické skupině Heineken v prvním pololetí klesl provozní zisk meziročně o tři procenta na 1,75 miliardy eur (zhruba 45 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Zároveň zhoršila odhad celoroční provozní marže, což vedlo k výraznému oslabení jejích akcií.

Provozní zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,89 miliardy eur. Cena akcií Heinekenu se po zveřejnění výsledkové zprávy propadla až o zhruba šest procent.

Firma sice v pololetí zvýšila tržby o čtyři procenta na 10,8 miliardy eur, její marže jsou ale pod tlakem kvůli silnému kurzu eura a rozšiřování aktivit v Brazílii, uvedla agentura DPA.

Heineken v loňském roce převzal ztrátové brazilské aktivity japonského pivovaru Kirin. Podnik již dříve varoval, že tento krok bude mít negativní vliv na jeho marže.

Heineken je druhým největším producentem piva na světě. V České republice vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.

pmh spr


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 05:38