Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští sedláci nemají přes sucho problém s množstvím krmiva

3. 8. 2018 | ČTK

Jihomoravští zemědělci letos nemají problém s krmením pro zvířata i přes to, že je sucho a tráva, vojtěška či kukuřice neroste jako za normálních podmínek. Někteří říkají, že se z dřívějších let poučili a raději oseli větší plochy s krmnými plodinami. Navíc například na Znojemsku byl loňský rok výrazně horší než letošní, řekli ČTK oslovení zemědělci.

"Loni jsme museli dokupovat senáž i slámu, letos to bude stačit. Ale tak akorát. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli mu prodám, tak neprodám. Ti, kteří mají málo, budou mít možná problém, kde nakoupit, protože je sucho v celé Evropě, což loni nebylo," řekl předseda Agrodružstva Miroslav na Znojemsku Radek Janeček. Na jejich pozemcích navíc letos napršelo tak, že se dalo sklízet seno, i kukuřice narostla. "Vypadala velmi dobře ještě před týdnem, dvěma týdny, ale teď už se nestačí asi nalít kvůli suchu," předpokládá Janeček. Ač krmení bude dost, úroda bude podle něj podprůměrná.

Také míní, že větší problém to může být pro chovatele v horských oblastech, kde neroste tráva na pastvinách, a kde nebyli na sucho zvyklí jako na jižní Moravě. "Aspoň se o tom začne víc mluvit. Loni nám ministr zemědělství slíbil finanční pomoc, ale dodnes nemáme nic," řekl Janeček.

Plochy pro krmení zvětšilo družstvo Pooslaví Nová Ves ze západního Brněnska. Zatímco loni sklízelo ze 170 hektarů, letos z 210. "Nově zasetá vojtěška však dává zhruba polovinu výnosu," řekl ředitel Lukáš Jurečka. Sklizeň kukuřice bude záviset na lokalitách. Někde se jí daří dobře, někde výrazně hůř. "Kde je půda více písčitá a nízký půdní profil, jsou už suché. Dnes můžeme říct, že jsme na úrovni, která je běžná před polovinou září, a příští týden už vyjedeme sklízet," řekl Jurečka.

Například ředitel Agrospolu Knínice u Boskovic Ladislav Menšík říká, že úrodu krmiva zachraňují sklizně z těžkých studených půd. "Senáže už máme doma a s odřenýma ušima vyjdeme. Ale ještě něco bude. Kukuřice narostly dobře, teď ale trpí, takže asi budeme předčasně sklízet," uvedl. Zmínil však také, že kolegové z nedalekého Rovečného, které je směrem na Žďársko, se ptali na možnost nákupu. "Tam je to asi horší," řekl Menšík.

Zdeněk Meitner kš


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:00