Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 6. 8. 2018

7. 8. 2018 | Agris

Sklizeň máku bude letos možná nejnižší od roku 2000

Letošní sklizeň máku může být letos nejnižší od roku 2000. Stojí za tím jarní sucho, zasychaly rostliny a působili škůdci. Kde napršelo, tam rostliny udusilo bahno, sdělil ČTK Václav Lohr z České zemědělské univerzity v Praze. Očekává výnos kolem půl tuny na hektar, v posledních letech byl průměr 0,67 tuny na hektar.

Boom vystřídal boj o přežití. Mlékomaty drží stálí zákazníci, noví nepřibývají

Trvanlivé v krabici nebo čerstvé z automatu? Na řadě míst na Jižní Moravě fungují mlékomaty, kde si lidé mohou denně koupit čerstvé mléko. Za litr zaplatí od patnácti do sedmnácti korun. Podle některých provozovatelů odběr z automatů po počátečním boomu po několika letech odezněl.

Penamu, který patří do Agrofertu, vzrostly tržby. Zisk ale mírně klesl

Tržby brněnské pekárenské společnosti Penam loni rostly o 100 milionů korun na 3,6 miliardy, zisk se mírně snížil na 106 milionů. Firma loni dokončila modernizaci pekárny v Rosicích u Brna, kde nyní peče chléb. Letos zde staví novou expedici, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Le Monde: Pesticidy zvyšují riziko cukrovky a obezity

Myši, které byly po dobu jednoho roku vystaveny průměrným dávkám pesticidového koktejlu, dostaly cukrovku. Tyto poznatky se shodují s epidemiologickými studiemi u lidí. Je stále těžší zpochybňovat existenci vlivu pesticidů, které se ke člověku dostávají v potravinách. Píše o tom francouzský deník Le Monde.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 7. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 22:27