Pokojovky, které se (ne)hodí do ložnice

Říká se, že pokojovky do ložnice nepatří, protože kyslík vyrábějí jen přes den a v noci ho naopak spotřebovávají. Podle botaniků vás ale dvě tři rostlinky v ložnici rozhodně neudusí, jen bychom je měli opatrněji vybírat.

Zelené rostliny mají uklidňující účinky a dokážou odbourávat škodlivé látky z ovzduší. To jsou dva základní důvody, proč bychom se jim neměli vyhýbat ani v ložnici. Pokojovky navíc fungují jako přírodní zvlhčovače vzduchu. Pozor jen, je-li vaše ložnice studenější, jde sem málo světla a drží se tu vlhkost - rostliny by mohly zahnívat. Je potřeba zvolit takové druhy, které tyto podmínky dobře snášejí, třeba kapradiny.

Kvetoucí rostliny se v ložnici obecně nedoporučují z důvodu možných alergickýh reakcí. Výjimkou je africká fialka, jejíž vůně není natolik intenzivní, aby alergikům vadila. Její chlupaté listy navíc na sebe chytají prach, čímž se pročišťuje vzduch. Někomu v ložnici vyhovuje uklidňující vůně levandule, rozmarýnu nebo jiných aromatických bylinek, obzvláště vhodnou rostlinou je pak eukalyptus, který půdobí blahodárně na ucpaný nos a pomáhá i astmatikům.

Za pokojovku vhodnou do ložnice bývá považován také tchynin jazyk, protože produkuje kyslík v noci. Nezapomeňte však, že jde o jedovatou rostlinu, která by neměla být v dosahu dětí a domácích mazlíčků. Někteří lidé navíc věří, že jedovaté a pichlavé druhy obecně do ložnice nepatří, jelikož vyvolávají sváry a snižují chuť k milování. Pokud jste pověrčiví, vyhněte se kaktusům a sáhněte raději po bramboříku, který prý odhání špatné sny.

K rostlinám, jež můžeme bez ohledu na pověry do ložnice umístit bez obav, patří fíkus, zelenec, lopatkovec, palma Areca a třeba i břečťan. Tyto druhy totiž fungují jako přírodní čističky vzduchu, pohlcují formaldehyd, xylen, cigaretový kouř a další nebezpečné sloučeniny. Jsou proto vhodné nejen pro alergiky, ale pro všechny, kdo chtějí v ložnici vytvořit zdravější prostředí.

 

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info