Agris.cz - agrární portál

Mlynáři: Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží

8. 8. 2018 | ceskenoviny.cz

Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu. Uvedl to v tiskové zprávě předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace obilovin má za následek snížení výnosů a celkového množství produkce, dodal.

V tuto chvíli není jasné, jak markantní zdražení bude. Mlýny zatím kupují obilí ze skladů a zemědělci dosud nezačali prodávat pšenici z nové sklizně, která bude brzy dokončena. "Evropský trh obilovin se ustálí až v průběhu následujících několika měsíců, proto není důvod k panice, že ale budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky, je jisté," poznamenal Chochole.

Cena pšenice na francouzské komoditní burze MATIF (Marche a Terme International de France), jež má rozhodující vliv na vývoj cen v Evropě, překročila 214 eur za tunu (přibližně 5500 korun) a stále roste, upozornil Chochole. V květnu cena činila asi 150 eur (3750 korun).

Produkce ozimé pšenice, jež je pro mlýny a pekárny nejdůležitější, bude 4,3 milionu tun. Z hlediska domácí spotřeby by byla dostačující, část pšenice se ale vyveze a kvůli poptávce ze zahraničí se tak zvýší ceny, dodal Chochole.

Žně v ČR jsou prakticky u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky, uvedlo ministerstvo zemědělství. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude horší úroda obilovin kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku, výkupní cena pro zemědělce by tak podle něj mohla být dobrá.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 8. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:18