Agris.cz - agrární portál

Vedro pokračuje. Ničí i švestky

8. 8. 2018 | Denik.cz

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal nové varování před velmi vysokými teplotami v dalších dnech. Ve středu a ve čtvrtek může být ojediněle až 38 stupňů Celsia, v Čechách se ochladí v pátek, na východě republiky v sobotu.

„Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta,“ uvedli meteorologové.

V úterý budou nejvyšší odpolední teploty stoupat k 30 až 34 stupňům Celsia, v Polabí a Poohří až k 36 stupňům. Ve středu a ve čtvrtek bude příliv teplého vzduchu vrcholit, může být místy až 38 stupňů.

Zalévání nepomůže

O nastalém počasí vědí své hlavně sadaři, zahrádkáři či houbaři. Kropit záhony se teď například musí mimo hlavní výheň.

„Tepla jsou dlouhodobá, musíme hodně šetřit vodou, zalévat rostliny pouze večer a ráno, a hlavně ke kořenům,“ podotkla tajemnice Českého zahrádkářského svazu Marta Pawlicová.

Pro mnohé méně zkušené zahrádkáře by mohlo být překvapením, že rostlině příliš nepomáhá obyčejné zalévání vodou, a už vůbec ne v průběhu dne, kdy se voda okamžitě odpaří. Spíše jí, podle Pawlicové, pomůže například trocha rozhozeného kompostu kolem půdy nebo drcená sláma. Také je velmi vhodné rozrušovat škraloup půdy, aby se uvolnily kapiláry, a pohnojit rostlinku ve vodě rozpustným hnojivem. „Ideální je zalévání nachytanou dešťovou vodou, která má proti chlorované vodě ideální složení a teplotu,“ říká.

Housenka na švestky

A škůdci? „Letos zahrádkáře potrápily přemnožené mšice, ale situaci nakonec zvládli. S plísněmi problémy zatím nemají, ani například mandelinky se příliš nevyskytují. Ale vyskytl se nový cizokrajný parazit, housenka, která napadá švestky tím, že se postupně provrtá až k pecce,“ konstatovala Pawlicová.

Velmi bídné úlovky v těchto dnech nosí houbaři. Kvůli vedrům se ale objevují i rarity, mělnickému mykologovi Jaroslavu Malému se podařil naprosto unikátní kousek. Objevil houbu, která roste hlavně v subtropickém pásu. „Konečně mám vyfotografovanou mřížovku červenou (Clathrus ruber), která je vzácná a většinou roste ve středomořských oblastech,“ svěřil se Jaroslav Malý. Svůj úlovek přitom vyfotil v Praze na jedné soukromé zahradě, kde majitelům vyrůstá bambus. Upozornil ho na to kamarád. „Dvakrát jsem kvůli ní byl ve Španělsku, ale vždy jsem měl smůlu, a nakonec vyrostla tady v Čechách,“ dodává mykolog.

 

Autor: Redakce, ČTK


Zdroj: Denik.cz, 8. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:08