Agris.cz - agrární portál

Chlumecké rybářství podalo ústavní stížnost proti rozhodnutí NS

10. 8. 2018 | ČTK

Společnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou podalo ústavní stížnost proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého má firma vrátit státu bez náhrady dva rybníky. Informaci České televize potvrdil ČTK ředitel společnosti Ladislav Vacek.

"Jsme přesvědčeni, že jsme to nabyli v dobré víře a církvi byl tento majetek zabaven nejprve v první pozemkové reformě, pak revizí první pozemkové reformy a rozhodnutím z roku 1947. Proto podle nás byla privatizace správná," řekl ČTK Vacek. Podle něho rozhodnutí soudu se v podnikání firmy neodrazilo. "Cítíme to jako obrovskou křivdu a nespravedlnost," řekl ČTK.

Nejvyššího soudu (NS) ve svém rozhodnutí potvrdil předchozí rozsudek odvolacího Krajského soudu v Hradci Králové, podle nějž je neplatný převod, na jehož základě získalo rybářství v roce 1993 rybníky a pozemky. Potvrdil, že pozemky byly historickým majetkem Benediktinského arciopatství, což v minulosti konstatovaly soudy nižší instance.

Podle NS už v rozsudku krajského soudu se odvolací soud ztotožnil se závěrem soudu prvního stupně, že žalobce, Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze - Břevnově je oprávněnou osobou, že pozemky byly jeho historickým majetkem, že předmětné pozemky žalobce pozbyl po 25. únoru 1948 a že v rámci privatizace byly na žalovaného převedeny v rozporu s takzvaným blokačním ustanovením. Podle soudu šlo tedy o převod absolutně neplatný.

Společnost se u soudu bránila, že se o rybníky stará nepřetržitě 20 let, za tu dobu na ně podle rybářství nikdo nevznesl nárok. Pokud rybníky jako bývalý církevní majetek nabyla privatizačním projektem, šlo o chybu státu, míní firma.

Akciová společnost Rybářství Chlumec získala rybníky o rozloze 17 hektarů v roce 1993 privatizací majetku Státního rybářství Chlumec nad Cidlinou. Podle soudu ale neměly být rybníky nikdy převedeny. V té době platil zákaz převodu církevního majetku, a to do doby, než bude přijat zákon o církevních restitucích. Tato norma nabyla účinnosti v roce 2013. Nyní budou řeholníci usilovat o restituci.

 

Tomáš Kučera dr


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 12:46