Agris.cz - agrární portál

Palírny v hradeckém kraji jedou naplno, letos skoro o měsíc dříve

14. 8. 2018 | ČTK

Velmi dobou sezonu letos očekávají pěstitelské pálenice v Královéhradeckém kraji. Ovoce se letos urodilo mnohem víc než loni, dozrává v předstihu, je dostatečně sladké a šťavnaté a zájemců o pálení je hodně, zjistila ČTK od provozovatelů palíren v kraji.

Majitelé palíren odhadují, že sezona pálení ovoce je proti loňsku posunutá nejméně o tři týdny dopředu. "Od 10. července, co to tady máme zprovozněné, denně pálíme. Co začínalo v září, dnes začíná minimálně o měsíc dřív. V současné době jedeme třešně, začínají meruňky a budou následovat jablka, švestky, hrušky," řekl ČTK spolumajitel pěstitelské pálenice v Hradci Králové Jiří Kliment. Takový zájem o pálení dlouho nepamatuje. "Za osm let, co pálenici provozujeme, nic takového nebylo. Přes prázdniny jsme pálili třeba jeden dva dny v týdnu. Teď je požadavků mnoho. Zkrátka urodilo se, loni nebylo skoro nic," dodal.

Napilno má také pěstitelská pálenice v Libčanech na Hradecku. "Většinou začínáme koncem června, ale letos to bylo tak v polovině června. Zatím odhaduji, že letošní rok bude nadprůměrný, ale na konečné hodnocení je ještě brzy," řekl ČTK Jan Podaný z libčanské pěstitelské pálenice.

Lidé teď nejvíce nosí švestky, blumy. "Třešně a višně budou už vypálené. Jablka a hrušky teprve začnou. Loni skoro žádné ovoce nebylo, asi tak 20 procent toho, co máme každý rok," řekl ČTK Podaný.

Když je dobrý rok, vypálí libčanská pěstitelská pálenice až 4000 litrů stoprocentní pálenky. V obci Libčany, známé jabloňovými sady, je palírna zhruba ze 70 procent závislá na jablkách. "Následují hrušky. Letos to vypadá, že oproti minulým letům bude i dost švestek. Záleží, co lidé na svých zahrádkách mají. Letošní rok bude výrazně lepší než loňský," řekl Podaný.

Ceny lihovin jsou místy mírně vyšší než loni. Litr padesátiprocentní lihoviny prodávají přibližně od 140 do 180 korun. Záleží na tom, jestli mají lidé vlastní kvas nebo pouze přivezou nezpracované ovoce.

 

Tomáš Kučera sd


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 13:59