Agris.cz - agrární portál

Vinařství Sádek zahájilo letošní sběr hroznů, půjdou na burčák

15. 8. 2018 | ČTK

Vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku dnes zahájilo sběr hroznů. Z první úrody bude burčák, k ochutnání by mohl být už v pátek. Hroznů je na keřích hodně a v letošním horkém létě zrají rychleji, kvůli suchu jsou ale některé menší, řekl ČTK majitel vinařství Lubomír Lampíř. Počítá s tím, že vína bude vyrobeno nejméně tolik co před rokem. Vinohrady patří k nejvýše položeným na Moravě. Na šesti hektarech půdy plodí kolem 30.000 keřů vinné révy.

Sběr hroznů začal brzo ráno, dokud bylo chladno. Ve vinici pracovalo 12 lidí, sklízeli rané odrůdy Solaris a Irsay Oliver. Podbírané hrozny šly hned do lisu. "Cukernatost je na toto období, že je půlka srpna, zde ve vyšších polohách Sádku vynikající," řekl Lampíř.

Vinobraní začalo skoro o tři týdny dřív než obvykle. "Uvidíme, jaká budou vína. To ještě neznamená, když je sucho a horko, že budou velká," uvedl Lampíř. Letošní produkce vinařství by se podle jeho odhadu mohla pohybovat kolem 22.000 litrů, zatímco minulá byla na úrovni 20.000 litrů.

Vinohrady založil Lampíř s rodinou přibližně před 30 lety v místě původních panských vinic. Rozkládají se v nadmořské výšce od 420 do 480 metrů. Větší mrazy koncem zimy podle vinaře pomohly k ozdravění od houbových chorob, jaro bylo bez mrazu. Hroznů je tak na keřích nasazeno víc než obvykle. U později sklízených odrůd se ale bobule moc nenalévají a samotným keřům révy vinné chybí vláha citelně. Míra poškození suchem se podle vinaře pozná až příští rok. Projevit se může už v zimě vymrzáním.

 

Věra Stejskalová kš


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 11:10