Agris.cz - agrární portál

Samsonu do konce července rostla výroba o deset procent

24. 8. 2018 | ČTK

Českobudějovický pivovar Samson letos od začátku roku do konce července vyrobil meziročně o desetinu piva více, celkem 55.500 hektolitrů. Zvýšil se mu i export, a to o devět procent na 32.000 hektolitrů. V červenci, kdy trápila ČR horka, jeho prodeje v ČR meziročně vzrostly o deset procent, sdělil dnes ČTK na agrosalonu Země živitelka ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský.

"Horko pití piva úplně nesvědčí, přesto jsme zaznamenali významný nárůst prodejů," uvedl Dřevikovský. Firma letos vystavuje na Živitelce v hlavním pavilonu, například dnes předváděla senzorické hodnocení svých výrobků. Její ležák letos zvítězil v soutěži World Beer Awards jako nejlepší ležák českého typu vyráběný v tuzemsku.

Společnost se také snaží sdružovat zemědělce skrze platformu Smart barley, tedy Chytrý ječmen. Analytici společnosti pomáhají zemědělcům radami, jaký typ ječmene používat a jak se o něj starat.

Ječmen dnes nebyl tématem jenom u pivovaru Samson. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se snaží zabodovat v soutěži Zlatý klas s ječnými kroupami Pot barley. Výrobek obsahuje velké množství vlákniny. Měl by pomáhat k prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Pivovar loni meziročně zvýšil tržby o 6,3 procenta na 89,1 milionu korun, zisk nezveřejnil. Výstav v loňském roce vzrostl z 82.800 hektolitrů na 88.000 hektolitrů. Prodej piva se loni zvýšil především v Česku, meziročně o 25 procent. Pivovar, jenž zaměstnává 71 lidí, patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, která do něj od roku 2014 investovala zhruba 400 milionů korun. AB InBev vyrábí piva Budweiser, Stella Artois, Corona či Foster´s, na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou.

drh sd


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 02:21