Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 7. – 9. 9. 2018

10. 9. 2018 | Agris

Česko vyhrálo spor. Dostane zpět 55 milionů na ochranu vinic před ptáky

Česká republika uspěla v řízení před Soudním dvorem Evropské unie ve sporu o zhruba 55 milionů korun. Česko dostane zpět dotace, které muselo vrátit kvůli údajně chybnému vyplácení vinařů a zemědělských fondů na ochranu vinic před zvěří a ptactvem.

Kvůli suchu přitvrdí pravidla pro péči o půdu. Omezí pěstování plodin

Česko zažívá čtvrtý suchý rok v řadě. Přívalové deště zviditelnily prohřešky zemědělců vůči půdě. Orná půda z polí odtéká pryč a krajina přichází o úrodnou zeminu i o životodárnou vodu. Ministerstva zemědělství a životního prostředí teď dokončují protierozní vyhlášku, která má zemědělcům přidat nové povinnosti.

Brambory podraží

Ceny brambor na podzim zamíří vzhůru. Může za to slabší úroda kvůli suchům v Česku i v zemích, odkud je dovážíme. Kilo brambor by v obchodech mohlo stát i dvacet korun, odhaduje bramborářský svaz. „Předpokládám, že letošní úroda bude proti průměru posledních let slabší asi o 30 procent,“ řekl Novinkám Miloslav Chlan, předseda Českého bramborářského svazu.

Pivo zdraží kromě Prazdroje i některé další pivovary

Zdražení svých výrobků chystají kromě Plzeňského Prazdroje také některé další pivovary v Česku. Se zvýšením cen v nejbližších týdnech a měsících počítá humpolecký pivovar Bernard. Zdražovat bude také pivovar v Náchodě či brněnský pivovar Moravia. Jako důvod pivovarníci uvádějí stoupající ceny surovin, zjistili krajští zpravodajové ČTK.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 10. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 16:31