Agris.cz - agrární portál

Čokoládovna Fikar v Kuřimi slaví 20 let, roční obrat je 65 mil.Kč

10. 9. 2018 | ČTK

Dvacáté výročí letos slaví Čokoládovna Fikar v Kuřimi na Blanensku. Vyrábí čokoládové figurky z belgické čokolády. Lidé dnes zavítali do jejího areálu na Den otevřených dveří. Mohli se podívat do výroby nebo si odnést čokoládovou gramofonovou desku s fotografií zpěváka Karla Gotta, dále čokoládový mobil, notebok, baterky i zápalky a spoustu dalších čokoládových věcí. Firma má mimo sezónu 50 zaměstnanců, v sezóně ve druhém pololetí roku i 150 lidí. Loni měla obrat 65 milionů. Kromě ČR vyváží do zahraničí, především do Německa.

Firma nevyrábí tradiční čokoládové figurky v podobě postaviček na vánoční stromek, ale různé věci od adventních kalendářů pro mnohé známé firmy přes knížky doplněné o čokolády až po předměty jako třeba hřebík, čtyřlístek nebo čokoládové mince. "Děláme třeba adventní kalendáře pro Porsche, Mercedes nebo Škodovku. Čokoládky pak mají třeba podobu malých modelů aut," řekl ČTK majitel Jindřich Fikar.

Čokoládové notebooky a věci spojené s počítači zase zaměstnanci vyráběli pro firmy jako Dell, Intel nebo Microsoft. O Fikarově čokoládě ví podle majitele i zpěvák a slavík Karel Gott. "Líbilo se mu zpracování čokoládové desky. Navíc jeho dcerám chutnala naše čokoláda, takže máme souhlas dávat na gramofonové desky jeho fotku," uvedl Fikar.

Kromě domácího trhu společnost vyváží převážně do Německa, má ale pokrytou skoro celou Evropu včetně Anglie, Španělska, Švýcarska a Norska. Vyváží třeba také do Japonska a snaží se prorazit v USA.

Den otevřených dveří v čokoládovně uspořádalo ministerstvo pro místní rozvoj, které se lidem prostřednictvím podobných akcí snaží přiblížit projekty podpořené dotacemi z Evropské unie. Podle Fikara společnost v minulosti dostala několik milionů na rekonstrukci jedné z výrobních hal a také stovky tisíc na některé přístroje.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:55