Agris.cz - agrární portál

Kladrubský hřebčín soutěží s bělouši na mistrovství světa

11. 9. 2018 | ČTK

Hřebčín Kladruby nad Labem na Pardubicku vyslal do USA starokladrubské koně na světové závody. Považuje je za prestižní. V Tryonu v Severní Karolíně se konají jednou za čtyři roky v mezidobí mezi olympijskými hrami. Zúčastní se jich více než tisíc koní. ČTK to řekl Pavel Douša z hřebčína. Hřebčín usiluje o zapsání krajiny na seznam UNESCO, nedávno ho navštívili hodnoticí inspektoři.

"Protože se při nich závodí ve všech klasických disciplínách, jsou pro sportovce i majitele koní největším jezdeckým svátkem. V podstatě jde o mistrovství světa všech klasických disciplín na jednom místě ve stejnou dobu," uvedl Douša.

Koně dnes odletěli z Belgie. Po příletu je čeká třídenní povinná karanténa. Každý bělouš s sebou dostal 50litrovou nádobu s krmením, která mu vystačí na pozemní a leteckou cestu i dobu, kterou stráví v izolaci. S sebou dostává i náhradní ohlávku, vodítko a deku. Na místě je už čeká dvoutunový kontejner s postroji a kočáry, který do Severní Karolíny dorazil v předstihu.

Světové jezdecké hry se konají od 9. do 23. září. Jde o největší akci, která se kdy v počtu přepravených koní v historii jezdectví koná. Do USA přiletí 550 zvířat a na místě se k nim připojí dalších 270 koní, kteří cestují po zemi. Čeští reprezentanti se připravili na čtyři disciplíny, parkurové skákání, voltiž, paradrezuru a čtyřspřeží, ve které reprezentují právě starokladrubští bělouši pod vedením Jiřího Nesvačila mladšího.

Národní hřebčín se závodů účastní poprvé. Kromě příprav na závody aktuálně podstupuje i hodnocení možného zařazení na seznam UNESCO. Usiluje o to, aby organizace zapsala na soupis kladrubskou krajinu pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní. Na českém indikativní seznamu je od roku 2007.

Na konci srpna přijela do Kladrub hodnoticí komise. Výsledky dvoudenní mise budou součástí celého hodnocení, které se hřebčín dozví někdy v polovině příštího roku. "Zápis této kulturní krajiny by byl stvrzením kulturních, přírodních a historických hodnot celého území spjatého s chovem unikátních kladrubských koní," uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.

 

Lucie Jelínková kš


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 10:55