Kdy a kam vysadit cibulky křehkých sněženek

Září a říjen jsou ideálními měsíci pro výsadbu jarních cibulovin. Jako první vykouknou z chladné země sněženky, často ještě obklopené zbytky sněhové přikrývky.

V přírodě jsou sněženky přísně chráněné, ale jejich cibulky se dají koupit v zahradnictví a vysadit na zahrádce. Vybíráme pro ně polostinné stanoviště, kde se drží vlhkost, třeba v blízkosti listnatého stromu nebo keře. Holé větve opadavých dřevin přes zimu ke sněženkám propustí potřebné sluneční paprsky, v létě budou květiny naopak chráněny před příliš horkým sluncem zelenými listy.

Vhodným místem je také úpatí zídky, která stojí na té straně, odkud jde v zimě největší mráz. Zídka sněženky ochrání před přízemními mrazíky a pomůže jim vyklubat se na svět co nejdříve.

Sněženky se s oblibou vysazují i na skalkách, dejte ale pozor, aby byla půda vlhká, kyprá a dostatečně výživná. Lepší bude, když je vysadíte k úpatí skalky, kde je zemina hlubší a kde budou zároveň lépe chráněny před mrazem.

Aby sněženky vykvetly hned první jaro, sázíme jejich cibulky do země už během září a října; je-li teplý podzim, můžeme i začátkem listopadu. Pro výsadbu kupujeme jen čerstvé a nepoškozené cibule, ty vyschlé by se neujaly. Bezpečné je nakupovat cibulky v zahradních centrech či u soukromých zahradníků a na květinových výstavách, kde máte jistotu, že byly skladovány s náležitou péčí.

Stejně jako u ostatních cibulovin, také u sněženek platí, že hloubka výsadby by měla odpovídat dvojnásobku velikosti cibule. Pozor, sněženky se nemají hnojit, narostlo by jen spousta listí a žádné květy. Při manipulaci s cibulemi buďte opatrní, jsou mírně jedovaté, stejně jako celé rostliny. Pokud máte citlivou kůži, vezměte si radši rukavice.

Sněženky množíme dělením trsů, často se však rozrůstají i samovýsevem semínek, která po zahradě rozšiřují mravenci. Vyberete-li pro sněženky vhodné stanoviště, během několika let se rozrostou do sněhobílých koberečků, které vás potěší přesně ve chvíli, kdy vám ta zdánlivě nekonečná zima začne nahánět chmury.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info