Agris.cz - agrární portál

Kvalita hroznů z vinice v Kuksu na Trutnovsku je mimořádná

20. 9. 2018 | ČTK

První registrovaný vinohrad v Královéhradeckém kraji v obci Kuks na Trutnovsku letos vydal zatím nejlepší úrodu. Vinaři sklidili víno v neděli 16. září, což je o zhruba čtyři týdny dříve než obvykle. ČTK to dnes řekl Lukáš Rudolfský, spolumajitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, které kukská vinice patří. Letošní rok si pochvalují i další vinaři v hradeckém kraji. Druhý registrovaný vinohrad je v obci Litoboř na Náchodsku.

Vinaři v Kuksu hospodaří na půlhektarové vinici v labském údolí naproti baroknímu hospitalu od roku 2005. "Jsme spokojeni, tento ročník je unikátní. Takto krásná sklizeň na Kuksu ještě nebyla," řekl ČTK Rudolfský.

Z kukské vinice v nadmořské výšce 280 metrů nad mořem o víkendu sklidili zhruba 1000 kilogramů hroznů a předpokládají, že z nich vyrobí okolo 700 litrů vína. "Kvalita je vynikající, hrozny dosáhly rekordní cukernatosti 22 stupňů," řekl ČTK Rudolfský.

Čím méně je příznivý ročník, tím více vyrábí šumivého vína a naopak. "Každým rokem produkujeme šumivé víno, ale letos díky vysoké cukernatosti jsme se rozhodli udělat ze všeho víno tiché," dodal Rudolfský.

V Kuksu pěstují burgundské odrůdy, a to Rulandské modré, šedé, bílé a starobylou odrůdu Tramín bílý, neboli Brynč. Zajímavostí je i to, že vinné keře tam vinaři pěstují archaickým způsobem, takzvaně "na hlavu", to znamená, že se vinná réva vyvazuje k jedinému kůlu a pne se do výšky.

Také majitel litobořské vinice Jiří Pelikán si letošní ročník chválí. "Takovou kvalitu úrody jsme ještě neměli. Hlavní sklizeň plánujeme na 28. září," řekl ČTK Pelikán, který založil vinohrad v roce 2010. Rozloha vinice je 0,25 hektaru a je na ní 1250 keřů převážně rezistentních odrůd, jako Merzling nebo Solaris.

Kromě dvou oficiálních vinohradů jsou v hradeckém kraji asi dvě desítky menších vinic, každá s více než stovkou keříků vinné révy, které obhospodařují vinařští nadšenci. Když je příznivý rok, tak dosahují i hodnot přívlastkových vín. Jedním z nich je Jiří Novotný, který má vinohrad s asi 200 keříky na okraji Trutnova. "Od roku 2008, co vinici mám, je to nejlepší ročník. Mám sklizeno asi ze dvou třetin. Třeba cukernatost u odrůdy Solaris je 21,5 stupně," dodal Novotný.

Tomáš Kučera abz


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 14:42