Agris.cz - agrární portál

Nielsen: Spotřeba kávy za poslední rok klesla, tržby rostou

1. 10. 2018 | ČTK

Spotřeba kávy podle analytické společnosti Nielsen v ČR meziročně klesla o 4,1 procenta. V maloobchodě bez započítání Makra se prodalo za rok končící srpnem meziročně o 827 tun méně kávy, šlo tedy zhruba o 19.400 tun. ČTK to sdělila za agenturu Lucie Pinková. Tržby se však zvýšily o 3,6 procenta na 6,3 miliardy korun, zákazníci mimo jiné přecházejí k více drahým značkám. Jak dříve odhadl marketingový manažer Nescafé Jan Doležel, celý trh s kávou dosahuje v ČR 30 miliard korun a roste.

"Růst tržeb za kávu není tažen jen samotným zdražováním kávy jako takové. Současně dochází k přesunu spotřebitelů k prémiovějším typům kávy," uvedla Pinková. Lidé podle ní stále častěji nakupují kávové kapsle a prémiovou zrnkovou kávu. Objem prodaných kapslí vzrostl meziročně o 13 procent, a jde tak o nejrychleji rostoucí segment. Zatím tvoří jenom tři procenta celkového objemu prodané kávy, v tržbách však jde o desetinu celkových prodejů.

Podle Nielsenu za poslední rok byla skoro polovina objemu prodané kávy v ČR v mleté podobě, skoro čtvrtina v podobě instantní kávy, přes deset procent se prodávalo jako speciální káva, necelých devět procent jako zrnková, zbytek jako "kávovinky" a kávové kapsle.

Podle Doležela je v segmentu hotelů a restaurací, kde je cena za šálek řádově desetkrát až 40krát vyšší než při běžné spotřebě, je pak trh v cenové hodnotě třikrát až čtyřikrát větší. Spotřeba kávy pak podle něj dlouhodobě roste, ale pomalu. Podle marketingové ředitelky společnosti Segafredo Zanetti CR Petry Knapové, mají domácnosti stále více doma kávovary.

Podle údajů Českého statistického úřadu spotřebovali Češi v průměru předloni dva kilogramy kávy na hlavu, o 6,8 procenta meziročně více.

drh mal


Zdroj: ČTK, 1. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:00