Agris.cz - agrární portál

Čeští ekologové se přidali k výzvě za záchranu Hambašského lesa

4. 10. 2018 | ČTK

České ekologické organizace se přidaly k mezinárodní kampani za záchranu Hambašského lesa v Německu, kterému hrozí vykácení kvůli těžbě uhlí. Prales se nachází poblíž hnědouhelného dolu Hambach. Greenpeace ČR s podporou Hnutí Duha a iniciativy Limity jsme my zároveň spustily českou verzi petice na záchranu lesa. Organizace to uvedly v tiskové zprávě.

V Německu podle ekologů podepsalo výzvu vládě k zastavení plánů na zničení lesa přes 750.000 lidí během necelých dvou týdnů. Přidávají se k nim lidé z dalších států Evropské unie. Ekologičtí aktivisté chtějí české podpisy doručit německému velvyslanci. Před německou ambasádou v Praze se ve čtvrtek také uskuteční demonstrace na záchranu lesa.

"Na velvyslanectví budou zítra oslavy výročí znovusjednocení země, tzv. Dne německé jednoty. Ekologičtí aktivisté z Česka při té příležitosti požadují, aby němečtí politici stejně jako tehdy znovu vyslyšeli přání lidí a sjednotili se ve snaze utlumit co nejrychleji zdejší těžbu uhlí a zachránit Hambašský les," uvedly organizace ve zprávě.

Počátkem září před německým velvyslanectvím v Praze protestovaly asi tři desítky lidí. V sobotu se bude konat demonstrace přímo u Hambašského lesa. "Několik demonstrací zde již bylo, tento týden se blokády zúčastnilo až 20 tisíc lidí z okolí dolu i ze vzdálených koutů Německa a dalších evropských států," doplnili ekologové.

Důl Hambach provozuje od roku 1978 německá firma RWE, těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny. Ekologové již dříve uvedli, že z původního pralesa zbylo za posledních 40 let pouze deset procent plochy, kterou se společnost také chystá vykácet. Les u Hambachu, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichově, je asi 35 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem. V Německu se stal symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí.

"Německu se daří rozvíjet čisté obnovitelné zdroje. O to víc bije do očí souběžná neschopnost vlády odstartovat rychlé odstoupení Německa od uhlí. Vrcholem je aktuální dění, kdy německá vláda asistuje společnosti RWE ve snaze pokácet cenný les a rozšířit těžbu uhlí," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Německá policie před dvěma týdny začala vyklízet protestní tábor v lese, v němž vzniklo 50 až 60 přístřešků v korunách stromů. Někteří aktivisté v nich bydlí už šest let, snaží se tím zabránit vykácení pralesa a dalšímu rozšíření uhelného dolu. Před dvěma týdny na místě zemřel novinář, který dění v lese dokumentoval.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:38