Agris.cz - agrární portál

Univerzitní vinaři v Lednici začali připravovat kvevri víno

4. 10. 2018 | ČTK

Už potřetí se vinaři z Mendelovy univerzity pustili do přípravy takzvaného kvevri vína. Jde o tisíce let starou gruzínskou metodu fermentace a zrání vína v hliněných nádobách zakopaných v zemi. Škola o tom informovala v tiskové zprávě.

Tento týden naplnili vinaři v Lednici za pomoci dětí z lednické základní školy dvě speciální nádoby. Kvevri víno je takzvaně naturální, neobsahuje žádné konzervanty, oxid siřičitý ani aditiva.

"Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech," uvedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zemědělské fakulty Mendelovy univerzity. Patří k zakladatelům Kvevri klubu, který nyní sdružuje přes deset vinařů, počet výrobců této speciality ale neustále roste.

V ČR je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob. Odborníci se pravidelně scházejí na jaře při otevírání nádob. Takzvaný "Kvevri day" mají většinou v dubnu, kdy je už hotovo víno uložené v hliněných nádobách od podzimu. Příští rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený.

"U kvevri vína je třeba očekávat atributy červeného vína, které je sedm měsíců v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Díky odrůdě Tramín červený můžeme očekávat silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť," dodal Baroň.

Od běžného vína se to naturální chuťově liší, nemusí tedy každému vyhovovat. Zároveň je jedna lahev přírodního vína dražší než u běžného vína. Mendelova univerzita je například prodává za 350 korun kus.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:30