Agris.cz - agrární portál

Jednatel Ekofruktu Richtr: Výkupní ceny jablek výrazně klesly

5. 10. 2018 | ČTK

Tržby slánské společnosti Ekofrukt zřejmě budou o něco nižší než loni, což je způsobeno hlavně letošní nižší výkupní cenou ovoce, zejména jablek. ČTK to řekl jednatel společnosti Tomáš Richtr. Ekofrukt se věnuje pěstování ovoce a výrobě müsli i jiných typů tyčinek. Celková plocha sadů zabírá zhruba 200 hektarů.

Jablka Ekofrukt letos sklízí ze zhruba 120 hektarů sadů. Cena průmyslových jablek se propadla z loňských zhruba šesti korun za kilogram na současnou cenu zhruba 1,4 koruny za kilogram. "Vzhledem k tomu, že jsme letos byli opakovaně zasaženi krupobitím, máme velké procento jablek právě pouze na průmyslové využití," uvedl Richtr. Meziročně nižší je i cena konzumních jablek, důvodem je velká nadúroda v celé Evropě, zejména v Polsku.

V areálu společnosti vznikla letos nová výrobní hala s linkou, na které bude možné vyrábět nové druhy tyčinek, výroba se má zdvojnásobit. Linka, která je součástí investice v hodnotě zhruba 30 milionů korun, byla nedávno doplněna o nový balicí automat a je už kompletní. "V minulých dnech jsme uvedli do provozu zcela nový sklad surovin a příští týden by měl být otevřen nový sklad obalového materiálu," doplnil Richtr. Do konce roku by společnost měla zprovoznit také novou vážicí a balicí linku na jablka.

Roční tržby měl Ekofrukt v uplynulých letech okolo 200 milionů korun, jak výrazně se na tržbách projeví pokles výkupních cen jablek, zatím není jasné. V Ekofruktu pracuje zhruba 80 stálých zaměstnanců, v době sklizně jejich počet roste až o několik desítek.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:50