Agris.cz - agrární portál

Zámecký park ve Slatiňanech ničí kůrovec, sucho a vítr

5. 10. 2018 | ČTK

Kůrovec ničící hospodářské lesy se v Pardubickém kraji nevyhýbá ani okrasným zahradám. Napadl například zámecký park ve Slatiňanech, který podstupuje rozsáhlou revitalizaci. Stromy poškodilo i letní sucho a koncem září vichřice.

"Některé smrky jsme ošetřili, prořezali suché větve, bohužel nepřežily kůrovce. K zemi bude muset i nejvyšší smrk v parku," řekl ČTK kastelán Jaroslav Bušta. Kůrovec napadl i modříny rostoucí v zámecké zahradě. Podle kastelána bude nejspíše nutné pokácet 15 těchto stromů.

Koncem září utrpěl park silným větrem, jedna ulomená silná větev rozbila střechu opravené kapličky. Mnoho stromů je poškozených, podle Bušty se zřejmě budou muset po poradě s odborníkem pokácet.

V arboretu u Hamzovy léčebny v Luži - Košumberku na Chrudimsku se kůrovec zatím nerozšířil. "Hlídáme si to a daří se nám jeho výskyt eliminovat. V blízkosti jsou ale rozlehlé lesy a kůrovec nalétává i k nám," řekla ČTK metodička arboreta Jana Zavřelová. Kvůli nedostatku srážek se ale budou muset skácet některé břízy.

Podle nezávislého lesnického odborníka Aleše Erbera je až polovina lesních porostů v Pardubickém kraji ohrožena kůrovcovou kalamitou, která se sem může rozšířit z okolních regionů. Kromě suchých a horkých letních měsíců k tomu přispívají i časté polomy po silných větrech.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:58