Desítky teplotních rekordů padají už pátý den po sobě. Výjimkou není 25 stupňů

ČTK ČTK
14. 10. 2018 18:30
I v dalších dnech nadcházejícího týdne má vydržet příjemné slunečné počasí téměř bez srážek, postupně se ale bude ochlazovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Teplotní rekordy se v neděli na desítkách stanic přepisovaly pátý den po sobě. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy, kde meteorologové naměřili 25,1 stupně Celsia. Letní den v polovině října zažily ještě Doksany na Litoměřicku, kde bylo rovných 25 stupňů.

Nová maxima si zapsalo 34 ze 147 stanic měřících alespoň 30 let. Rekord padl i na nejdéle fungující meteorologické stanici v zemi v pražském Klementinu, kde počasí nepřetržitě sledují od roku 1775.

Dosavadní nejvyšší teplota v Klementinu pro 14. říjen byla z roku 1836 a činila 22,3 stupně, v neděli tam teploměr vystoupal na 23,5 stupně, informovala Marie Ostrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci na neděli panovaly v Česku značné teplotní rozdíly. Zatímco ve Volarech na Šumavě naměřili nejnižší teplotu minus 4,7 stupně, ve Frýdlantu díky větru teplota neklesla pod 16,6 stupně.

I v dalších dnech nadcházejícího týdne má vydržet příjemné slunečné počasí téměř bez srážek, postupně se ale bude ochlazovat.

 

Právě se děje

Další zprávy