Česká PepsiCo byla loni po dvou letech v zisku, rostly jí tržby

14.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Česká PepsiCo se loni po dvou letech ve ztrátě dostala do zisku 654.000 korun. Tržby jí vzrostly meziročně o zhruba 355 milionů na 2,75 miliardy Kč. Firma to uvádí ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firma v ČR prodává kromě své vlajkové lodě Pepsi limonády Mirinda, 7up, nebo bramborové lupínky Lays. Společnost koupily Karlovarské minerální vody, čeká se na souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

\"Pokračující makroekonomická konjunktura se na jedné straně pozitivně odrážela v relativně vysokém tempu růstu jednotlivých kategorií, na straně druhé však představovala výzvu z hlediska pracovní síly, kdy společnost čelila silným inflačním tlakům a nedostatku lidí na trhu práce,\" uvádí v dokumentu generální ředitel firmy Josef Neumann. Firma loni zvýšila počet zaměstnanců o 32 na 452.

Kromě limonád má firma také značky Toma, ledové čaje Lipton, energetické nápoje RockStar nebo sportovní nápoje Gatorade. \"V červnu 2017 vstoupila společnost PepsiCo na trh slaných pochutin do segmentu extrudátů s novinkou v podobě mezinárodní značky Cheetos,\" dodává dokument. V letošním roce očekává dále pozitivní vývoj ekonomiky, což má za následek růst spotřeby.

Konkurenční společnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko loni od dubna do konce roku měla čistý obrat 5,9 miliardy korun a byla ve 137,6milionovém zisku. Zaměstnávala 963 lidí. Meziročně jsou údaje neporovnatelné, protože právě k prvnímu dubnu fúzovala se sesterskou slovenskou společností.

Dalšímu z konkurentů, skupině Kofola, loni klesly tržby meziročně o 0,5 procenta (35,7 milionu korun) na 6,96 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) jí klesl o 10,7 procenta na 950,2 milionu korun a provozní zisk o 28,9 procenta na 385 milionů korun.

Slovenský antimonopolní úřad v srpnu povolil Karlovarským minerálním vodám (KMV) převzetí nápojářské společnosti PepsiCo na tamním trhu. Souhlas má firma již z Maďarska, chybí tak pouze souhlas českého ÚOHS. Ten se nákupem zabývá od dubna, v červnu se rozhodl, že akvizici prozkoumá detailněji. Na vyřknutí rozhodnutí tak má čas do podzimu.

Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba limonád předloni v ČR snížila o 3,9 procenta na 89,2 litru na hlavu. Spotřeba minerálních vod se naopak o 1,9 procenta na 57,5 litru zvýšila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK