https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kurovcova-kalamita-podle-ochrancu-ohrozuje-i-chko-zdarske-vrchy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kůrovcová kalamita podle ochránců ohrožuje i CHKO Ždárské vrchy

17.10.2018 00:23 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Kůrovcová kalamita, která postihla významnou část smrkových lesů na Vysočině, ohrožuje i výše položenou Chráněnou krajinnou oblast Žďárské vrchy. / Ilustrační foto
Kůrovcová kalamita, která postihla významnou část smrkových lesů na Vysočině, ohrožuje i výše položenou Chráněnou krajinnou oblast Žďárské vrchy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Kůrovcová kalamita, která postihla významnou část smrkových lesů na Vysočině, ohrožuje i výše položenou Chráněnou krajinnou oblast Žďárské vrchy. Rozsáhlejší kácení by tam mohlo ublížit řadě živočichů, včetně orla mořského. Největším nebezpečím ale je to, že výsadbou opět vzniknou rozsáhlé lesy stejného stáří, řekl v pondělí ředitel Správy CHKO Václav Hlaváč. Nově sázené lesy by podle něj měly být také druhově pestřejší, aby lépe odolávaly klimatickým změnám.
 

Kůrovec zatím nejvíc ničí lesy oslabené suchem v nižších částech kraje. "Postup do vyšších poloh se očekává v příštích letech," uvedl Hlaváč. Ve Žďárských vrších zatím lesy plošně neschnou. "Ohniska po celé ploše CHKO však jasně naznačují, že se ani zdejším lesům kůrovcová kalamita nevyhne," řekl. CHKO s rozlohou 709 kilometrů čtverečních se rozkládá v nadmořské výšce od 490 do 836 metrů. Lesy pokrývají 46 procent chráněného území.

Jako jinde v kraji převládají i v CHKO smrkové monokultury. "Zde totiž došlo v roce 1930 ke sněhové kalamitě, která zničila velkou část místních lesů. Na vzniklých plochách byl založen nový, převážně čistě smrkový les," uvedl Hlaváč. Tyto lesy jsou podle něj z hlediska šíření kůrovce nejrizikovější. Podotkl, že smrk je původně horská dřevina a na Vysočině dřív rostl jen v nejvyšších polohách. Nynější situace dává šanci neopakovat minulé chyby a stav lesů zlepšit, míní ředitel.

Kůrovcová kalamita podle Hlaváče neznamená jen velké ztráty vlastníků lesů, ale i řadu rizik z pohledu ochrany přírody. Rychlé mizení vzrostlých smrkových lesů může poškodit mnoho živočišných druhů, mezi nimi jestřáby, datly a orly mořské. "Již v letošním roce evidujeme několik hnízdění, která byla opuštěna v důsledku zpracování kůrovcové kalamity v blízkosti hnízda," řekl Hlaváč k výskytu orlů. Při chemickém ošetření stromů napadených kůrovcem hyne i hmyz, včetně přirozených predátorů kůrovce.

V CHKO je podle Hlaváče potřeba zabránit plošnému rozpadu lesů důslednou a rychlou likvidací ohnisek kůrovce. To umožní lesy obnovovat postupně. Nejšetrněji budou muset lesníci postupovat v nejpřísněji chráněných územích I. a II. zóny. "V praxi to bude znamenat například mechanické odkorňování napadených stromů namísto chemického ošetření," řekl Hlaváč. Jak uvedl, Správa CHKO bude spolupracovat s majiteli lesů, kteří budou moci při zvýšených nákladech hospodaření žádat o náhrady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist