Agris.cz - agrární portál

Celosvětová produkce vína letos podle odhadů vzroste o 12 procent

29. 10. 2018 | ČTK

Celosvětová produkce vína v letošním roce podle prvního odhadu vzroste o 12 procent na 282 milionů hektolitrů. Informovala o tom Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV). Letošní výsledek tak bude jeden z nejlepších od roku 2000, když loni se produkce vína naopak propadla nejníže za 60 let. Jako obvykle se ale objevují velké regionální rozdíly způsobené počasím.

První místo v žebříčku nejdůležitějších producentských zemí obhájila Itálie. Z italských hroznů se vylisovalo 48,5 milionu hektolitrů vína, o 14 procent více než v uplynulém roce. Zemí vína číslo dvě je Francie s meziročním nárůstem produkce o 27 procent na 46,4 milionu hektolitrů. Třetí místo patří Španělsku s 40,9 milionu litrů a nárůstem o 26 procent. Tito tři tradiční evropští producenti se na celosvětové produkci vína podílejí dohromady téměř polovinou, napsala agentura DPA. V celé Evropě pak produkce vína stoupla o 19 procent na 168 milionů hektolitrů.

Čtvrtým největším producentem zůstaly Spojené státy. Zde se produkce zvýšila o dvě procenta na 23,9 milionu hektolitrů a vyšší byla již třetí rok za sebou, uvedla OIV.

Hektolitr odpovídá zhruba 133 standardním lahvím vína, upozornila agentura Reuters.

V Česku letos začalo vinobraní neobvykle brzy. Burčák se prodával už v první srpnové dny. O něco dříve bude letos i sklizeno. Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi odborníky i vinohradníky.

vjn irl


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:21