Agris.cz - agrární portál

Ústecký kraj ocenil pekařství s nejlepším chlebem

29. 10. 2018 | pekarske-technologie.cz

Ústecký kraj přichází s novou podpůrnou akcí, jejímž cílem je zviditelnění kvalitních potravin. Vedle zaběhlých soutěží o Nejlepší potravinářský výrobek Přemysla Oráče a Regionální potraviny Ústeckého kraje proběhl první ročník soutěžní akce s názvem Týden chleba Ústeckého kraje. Pořadatelem soutěže Týden chleba Ústeckého kraje je spolek Český um – Artificium Bohemicum, který v Ústeckém kraji osm let organizuje Severočeské farmářské trhy. Týden Ústeckého chleba také podporuje Ústecký kraj.

 „Jedním ze smyslů soutěže je upevnění povědomí občanů a návštěvníků kraje o tom, že Ústecký kraj je region, kde se pěstují a vyrábějí kvalitní a chutné potraviny a zachovává se řemeslná dovednost a pestrost nabídky,“ říká za pořadatele soutěže Adam Weber.

Komise hodnotila 35 druhů chlebů z devíti pekáren

Hodnocení pekárenských produktů v rámci akce Týden chleba Ústeckého kraje proběhlo před několika. Do soutěže se přihlásilo devět pekáren s celkem 35 druhy chleby. Přihlášené produkty se ucházely o nejlepší chuťové i vzhledové vlastnosti ve třech kategoriích: pšenično-žitný kváskový chléb, žitný chléb a chléb speciální.

Chléb hodnotila odborná porota, ve které zasedla radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová, ředitelka OAK Most Ludmila Holadová, ředitelka inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Ústí nad Labem Jana Balachová a organizátor soutěže Adam Weber.

Nejlepší chléb připravily řemeslné pekárny

Ačkoliv slavnostní vyhlášení proběhne  v sobotu 27. října na litoměřickém výstavišti jako součást programu k oslavám stoletého výročí vzniku Československa, výsledky jsou již známy.

V kategorii pšenično-žitný chléb získala první místo Pekárna u Onďase z Děčína. Ocenění za nejlepší žitný chléb obdržela Pekárna Tisá a první místo v kategorii speciální chléb obsadilo Danino pekařství z Děčína. Porota udělila také čestné uznání za nejchutnější kolekci chlebů, kterou připravila pekárna PeDu z Dubí.

Autor: redakce

Zdroj: pekarske-technologie.cz, 29. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:46