V ČR se vylíhlo 184.000 hus, v obchodech jsou většinou maďarské
4. 11. 2018 | ČTK
V Česku se letos vylíhlo přes 184.000 housat, meziročně o zhruba 8000 více. Vyplývá to z dat státního podniku Mezinárodní testování drůbeže Ústrašice. Většina z hus se zkonzumuje v ČR, vyvezlo se jich zhruba 32.500. V obchodech jsou však nejčastěji husy z Maďarska v cenách do 130 korun za kilogram zmrazené husy, sdělila ČTK předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Chlazená husa stojí kolem 200 korun za kilogram, nad dvě stě korun se vyšplhají husy prodávané na farmářských trzích. Husy se v ČR konzumují hlavně v období kolem svátku sv. Martina, který připadá na neděli 11. listopadu.
Loni se do ČR podle údajů Českého statistického úřadu dovezlo skoro 520 tun zmrazeného masa z hus z Maďarska a kolem 208 tun z Německa. Hodnota dovozu z těchto dvou zemí byla 68,2 milionu korun.
Podle Dlouhé hodně hus vykoupily restaurace, které připravují na příští dny slavností menu. Dlouhá doporučuje českou před maďarskou produkcí, v ČR se však prakticky velkochovy nevyskytují, problém je i s nedostatečnými jatkami, dodala.
To by se brzy mohlo změnit. Jak řekl ČTK v říjnu spolumajitel rodinné husí farmy v Tovačově na Přerovsku Zbyněk Opatrný, farma letos investovala více než milion korun do nové porážky, díky které bude moci znásobit produkci a uspokojit rostoucí poptávku po svátečních husách. Jatečný provoz by měl být zprovozněn ještě letos. Podle Opatrného bude nová porážka vykrmených hus a další drůbeže zřejmě první zařízením svého druhu na Moravě, které bude provozovat přímo farma.
Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček ČTK řekl, že husy se prakticky prodávají pouze před svatým Martinem, v jiných obdobích jsou prodeje téměř nulové. V nabídce nyní má mražené husy v ceně kolem 100 korun za kilogram o hmotnosti tři až čtyři kilogramy a chlazené kolem tří kilogramů.
Podle mluvčí Makra Romany Nýdrle má letos řetězec 95 procent hus z Maďarska. "Tento rok je velice odlišný od roku loňského, kdy v Evropě panovala ptačí chřipka a vodní drůbež byla ve velice omezeném množství," uvedla. Před deseti lety byl podle ní zájem o husy téměř nulový. "Popularita husích hodů je záležitost posledních přibližně šesti až sedmi let," dodala.
Regionálně nejvíc hus prodá řetězec díky velkému počtu restaurací v Praze, velké husí hody jsou obecně i na Moravě. Nejnižší prodeje jsou v severních Čechách.
Zdroj: ČTK, 4. 11. 2018
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 04:27
