Agris.cz - agrární portál

Drůbežáři: Vejce by měla před Vánoci zdražit jen mírně

8. 11. 2018 | ČTK

Výkupní cena vajec v ČR je dlouhodobě po Španělsku druhá nejnižší v Evropě (bez započtení Velké Británie), uvádí Evropská komise. Podle šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) stála v říjnu v obchodech v průměru 3,56 Kč/kus a podle producentů se výkupní cena před Vánoci zvedat nebude. Loni touto dobou stála v obchodech 3,60 Kč/kus, v listopadu se však zýšila na zhruba pět Kč za kus, mimo jiné i kvůli fipronilové aféře a následnému zmenšení chovů v evropských státech.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé jsou již uzavřené listopadové kontrakty s obchodními řetězci. V prosinci pak větší zvýšení výkupních cen, které nyní činí 1,63 koruny za kus u vajec velikosti M a 1,74 Kč/kus u velikosti L, neočekává. "Letos se již od počátku roku zvýšila cena krmných směsí čtyřikrát a očekává se, že dále budou ceny krmných směsí stoupat. Přitom však cena vajec zemědělských výrobců stagnuje, jelikož obchodní řetězce tlačí na takto nízké ceny, dokonce se dá říct na podnákladové ceny," dodala pro ČTK Dlouhá.

Podle ní polští vývozci dodají průměrně 25 milionů kusů vajec do ČR, bez započítání vaječných směsí na zpracování. V listopadu a prosinci očekává zvýšení dovozu. V Polsku je podle ní výkupní cena kolem 130 euro za 100 kilogramů vajec, do ČR pak vyvážejí přebytky za podnákladovou korunu na kus. "Z výše uvedeného je zřejmé, že do ČR proudí přebytky vajec z ostatních států za podnákladové ceny a zahraniční řetězce tím vydírají naše chovatele za tyto ceny prodávat. A také například neodebrat nasmlouvané množství, ale jak producent nedodá nasmlouvané množství, tak už mu hrozí sankce," uzavřela Dlouhá.

Ač se před časem hovořilo o větším dovozu vajec z Ukrajiny, zatím se do ČR vozí podle Dlouhé pouze tekutá vejce.

Skandál s jedem fipronilem ve vejcích vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících fipronil. Podle Dlouhé mohly být odstaveny miliony nosnic, přesné údaje ale jednotlivé státy nezveřejňují.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický.

Každý občan ČR loni zatím podle odhadů snědl 256 vajec, letos by to mohlo být 253 kusů. Oficiální informace za předchozí rok zveřejňuje ČSÚ v prosinci.


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:01