Agris.cz - agrární portál

Mezinárodní iniciativa odborníků dokončovala v Praze manuál pro chovatele koní

9. 11. 2018 | SVS ČR

V sídle Státní veterinární správy (SVS) proběhlo 5. 11. již čtvrté jednání dobrovolné iniciativy pro pohodu koňovitých, jež vznikla jako podskupina Platformy pro pohodu zvířat Evropské komise. Cílem jednání bylo vypracovat stručný a zároveň široké „koňácké“ veřejnosti srozumitelný materiál, jež poslouží jako manuál pro majitele, chovatele, trenéry a celkově uživatele koní a koňovitých, a to zejména s ohledem na pohodu těchto zvířat. Pražského jednání se účastnilo celkem 15 zástupců kompetentních veterinárních autorit, vědeckých a akademických institucí a nevládních organizací z různých členských zemí EU.

Zpracovaný materiál (manuál) si neklade za cíl něco zakazovat či naopak přikazovat.  Na základě faktů z oblasti fyziologie a etologie koňovitých, nabytých chovatelských a tréninkových zkušeností a vývodů zvěrolékařské vědy a praxe podává návod, jak nejlépe zvířatům, jejich potřebám a nárokům porozumět a vyjít vstříc.

Na závěr pražského jednání, bylo možné konstatovat, že materiál je těsně před dokončením, a že na nadcházejícím jednání Platformy pro pohodu zvířat, jež proběhne 19. listopadu v Bruselu, jej bude vedoucí iniciativy moci ve finální formě prezentovat. Zástupci SVS se aktivně účastnili již většiny předešlých jednání iniciativy. Do budoucna by měl finální materiál být publikován v jednotlivých jazycích členských zemí EU včetně češtiny.

Při příležitosti nedávného stého výročí založení samostatného československého státu byl v jednací místnosti vystaven jezdecký portrét prvního prezidenta Tomáše Garigue Masaryka vytvořený v roce 1923 k pátému výročí vzniku republiky malířem Ludvíkem Vacátkem. Odkaz prvního československého prezidenta, který byl mimo jiné znám svým jezdeckým uměním a tím, že jízdu na koni provozoval až do pokročilého věku, připomněl při zahájení jednání také ředitel odboru pro EU SVS Josef Vitásek.

 


Zdroj: SVS ČR, 9. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:21